PERU - TAKMIČENJE IZMEĐU MEDA I KOKAINA

26.05.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 700 | Autor: | 0

U Peruu se vrca med od agruma, avokada, mušmule, manga, facelije… Takođe, popularan je i med od rogača, a koji peruanski pčelari dobijaju u severnom delu zemlje, na granici sa Ekvadorom


Peru – carstvo čuvenih Inka, podeljen je na tri zone, i to – zapadnu (duž Tihog okeana), centralnu (područje Anda) i istočnu (područje šume Amazon). Poseduje ogroman potencijal za razvoj pčelarstva – njegova raznolika i bogata priroda, „oslobođena“ od industrije i pesticida, omogućava proizvodnju različitih vrsta meda najvišeg kvaliteta…

Najviše pčelara na obali
Ukupan broj pčelara u Peruu procenjuje se na 10.000 do 12.000. Većina njih su amaterski pčelari sa desetak košnica. Samo polovina ima tehničko znanje o pčelama. Profesionalni pčelari čine manje od 5%.
Zapadna, obalna regija Perua ima najveći poljoprivredni potencijal. Ujedno je i regija sa najvećim brojem pčelara. Ali, i visoravni u Andima, tj. centralna regija Perua, ima značajne uslove za razvoj poljoprivrede i pčelarstva. Tamo se živi uglavnom od uzgoja ovaca i lama, od zemljoradnje, ali i pčela. Pčelarstvo je na tom području porodičnog karaktera.
Najveća koncentracija košnica u Andima je na teritoriji grada Kusko, nekada glavnog grada carstva Inka, poznatog po drvenoj tvrđavi Maču Pikču. Jedini problem za pčelarstvo ovih krajeva su loši putevi, koji zadaju glavobolje selećim pčelarima.
I istočna regija Perua, regija Amazona, ima raznovrstan biljni pokrivač i nudi obilje nektara. Međutim, stanovnici tog područja već godinama primat ne daju pčelarstvu, već nečemu drugom – uzgoju koke! A podsetimo se, iz lišća ove biljke dobija se teška droga kokain. Kokain iz Perua, treba znati, može se naći širom sveta…

Med vs. kokain
Tokom poslednjih desetak godina Ujedinjene nacije razvile su šemu za poljoprivredni napredak istočnog dela Perua, sa ciljem da se usevi sadnica koke zamene drugom proizvodnjom. Upravo u tom projektu, poseban akcenat stavljen je na pčelarstvo.
Više od dve hiljade košnica tako je „rasuto“ po dolini reke Ualaga, koja je od osamdesetih godina glavna lokacija za uzgoj koke. Te košnice trebalo je ne samo da zamene koku, već i da doprinesu oprašivanju i boljem rodu kultura, kao što su kafa, kakao i papaja, a koje se takođe uzgajaju u ovim krajevima.
Ciljevi ovog projekta UN ostvaruju se dosta sporo. Činjenica je da se poljoprivrednici teško rastaju od koke, jer im njena prodaja donosi značajan i siguran profit. Ali, činjenica je i da su brojni primeri pokazali kako je pčelarstvo sasvim dobra i izvodljiva alternativa.

Pcelari u Peruu


Med od manga, avokada, rogača…
U Peruu se vrca med od agruma, avokada, mušmule, manga, facelije… Takođe, popularan je i med od rogača, a koji peruanski pčelari dobijaju u severnom delu zemlje, na granici sa Ekvadorom. Tu se nalaze veliki pašnjaci rogača, koji pčelarima često donose i po 45 kg meda po košnici.Kilogram meda u veleprodaji 1,5 euro!

Prosečna proizvodnja meda u Peruu, po košnici, iznosi oko 25 kg. Ali, Peruancima ta količina nije dovoljna, pa uvoze između 100 i 150 tona meda godišnje, i to iz Čilea i Argentine. Veleprodajna cena kilograma uvoznog meda je oko 1 euro, a lokalnog oko 1,5 evro.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem