PREŽIVEO SAM 5 SRČANIH UDARA

23.05.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 785 | Autor: | 0

Vlado Pušnik, slovenački apiterapeut savetuje koje pčelinje proizvode treba da koristite i opisuje sopstveno iskustvoPrvi značajan kontakt sa apiterapijom napravio sam 1989. godine, kada sam doživeo pet srčanih udara i ponovljeni perikarditis (od avgusta 1988. do maja 1989. godine). Mladi lekar koji se tada vratio iz Francuske na kardiološko odeljenje bolnice u Mariboru, savetovao me je da se opustim i da počnem da se bavim pčelarstvom, zbog blagotvornog efekta pčelinjeg otrova i propolisa. U maju 1989. godine, moja majka, koja je i sada u 93. godini aktivna pčelarka, poklonila mi je četiri košnice koje sam stacionirao kod vikendice u Jelovcu. Pčele su uglavnom pravile med od smreke i kestena. Posle godinu dana terapije (koju neprekidno sprovodim već 28 godina) više ne koristim lekove za kardiovaskularni sistem i nadam se da će tako ostati i u budućnosti. Mogu slobodno da kažem da su moje pčele sofisticirani fitoterapeuti, a da je košnica najbolja apoteka koja mi pruža kvalitetno zdravlje – priča Vlado Pušnik iz Maribora, pčelarski majstor i član Društva apiterapeuta Slovenije, autor četiri knjige iz ove oblasti.
- Svi pčelinji proizvodi imaju odlične osobine, ali ne možemo da kažemo da oni nemaju određene kontraindikacije. Naravno da nisu univerzalni lek za sve bolesti, jer su doza, vreme i način korišćenja veoma važni. To je razlog zašto postoji mnogo literature o pravilnom doziranju i vremenu primene.

Koji med preporučujete za terapeutske svrhe?
- Sastav meda je veoma pogodan za terapeutsko delovanje, jer odlično objedinjuje sve ostale komponente pčelinjih proizvoda (polen, propolis, matični mleč, vosak, apitoksin, apilarnil) i lekovitog bilja. Po pravilu, treba koristiti visokokvalitetan cvetni med za unutrašnju upotrebu, kao i za inhalacije, masaže i obloge od meda. Slovenci uglavnom koriste med od lipe ili kestena koji imaju izraženu antibakterijsku aktivnost.

Često preporučujete i med u saću?
- Veliku upotrebnu vrednost u apiterapiju ima med u saću, naročito protiv infekcija usne duplje, alergija, digestivnog trakta. Preporučljivo je samo nekoliko minuta svakodnevnog žvakanja meda u saću i blagodeti se brzo uočavaju.

U Sloveniji se mnogo koristi i šumski med. Da li i Vi savetujete njegovu upotrebu?
- Šumski med, pre svega od smreke i jele preporučuje se kod svih bolesti disajnih puteva i pluća. Sastojci meda zajedno sa smolom i drugim komponentama u propolisu imaju vrlo povoljan efekat, kako za konzumaciju, tako i za inhalacije.

Vlado Pusnik Apiterapija

Kolika je optimalna doza?
- Za spoljnu upotrebu nema ograničenja u količini, dok se za unutrašnju preporučuju dva grama po kilogramu telesne težine dnevno (čovek od 90 kg trebalo bi da pojede 180 grama podeljeno u tri obroka).

Savetujete ga i dijabetičarima?
- Kod dijabetičara, preporučena količina duplo je manja nego kod onih koji nisu oboleli i savetuje se konzumiranje meda sa polenom i matičnim mlečom. Med je za dijabetičare koristan zbog izuzetne važnosti enzima, hormona, minerala, ali zbog glukoze i fruktoze u obzir moramo da uzmemo celodnevni dijetetski ukupni unos ugljenih hidrata i njihov glikemijski indeks.

Zašto mislite da je polen nezaobilazan za zdravlje?
- Polen i perga su odlični proizvodi koji sadrže obilje enzima i zaštitnih materija, praktično sve ono što organizmu treba. Zbog toga se posebno preporučuje za vegetarijance i vegane, kao i za žene posle menopauze, zbog rizika od osteoporoze i za muškarce posle 40. godine zbog čestih problema sa prostatom. Polen je neophodan i za podsticaj polnih hormona. Kašika (30 grama) dnevno polena je blago za organizam.

Kako se pravilno koristi polen?
- Svež ili polen iz zamrzivača natopi se u vodi ili čaju, kefiru, jogurtu ili kiselom mleku jedan sat, pre upotrebe, ali ako koristite sušen polen, nužno se preko noći suši najmanje osam sati. Polen se najbolje iskorišćava ako se pomeša sa medom, po mogućstvu sa 1-2% propolisa i matičnog mleča i drži u frižideru.
Odličan proizvod je i perga koja se koristi u tri puta manjoj količini od polena (10 g) i proizvedena je u netaknutom saću. Izuzetno je dobra za varenje.

Ipak, Vi obožavate propolis?
- Za njega pravi eksperti kažu da ko ga proba danas, biće zdrav sutra.
Propolis ima izvanredne osobine jer deluje protiv većine bakterija, virusa, gljivica i plesni. Njegove mogućnosti su gotovo neograničene, a alergije izuzetno retke. Nasuprot sintetičkim antibioticima, istraživanja su potvrdila da bakterije ne mogu da opstanu u kontaktu sa propolisom. Najbolje deluje protiv herpesa, kožnih oboljenja, bolova, angine, tegoba sa želucem, svraba, rana, ožiljaka, alergija...

Vaš savet za zdrav život?
- Svima bih preporučio da uživaju u zdravoj hrani, bogatoj povrćem i voćem, kretanju u prirodi koliko je to moguće i bez stresa u svakodnevnom životu.
M.R.
Izvor: Lekoviti med

Savet +

MED ISKLJUČIVO TOPITI U USTIMA
- Med ne treba odmah gutati, već rastopiti u usnoj duplji, a ako ga odmah gutamo, onda ga obavezno treba razblažiti sa vodom, čajem, sokom... jer može da izazove prolazne neprijatnosti (gorušica, mučnina).


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem