OBLOGA OD PERŠUNA I MEDA – POMOĆ ZA PROŠIRENE VENE

AKTUELNO | Pregleda: 1769 | Autor:

Med širi krvne sudove i smanjuje visok krvni pritisak, podstiče cirkulaciju, pa pomaže kod upale vena, ali i kod ateroskleroze


Od problema proširenih vena pati oko 60% odraslih muškaraca, ali ženama koje takođe često obolevaju, ova tegoba je veća smetnja, jer je estetske prirode.
Bolest proširenih vena može da se leči u svim fazama, a najčešće se sprovodi putem kompresivne terapije (elastične čarape za vene). Postoji čitav niz efikasnih, više ili manje radikalnih metoda kojima se proširene vene mogu smanjiti i sprečiti pogoršanje stanja (skleroterapija, guljenje vena, flebektomija, laserska ili endoskopska operacija), ali sve možete izbeći promenom načina života i primenom prirodnih sredstava.

ISHRANA: Jedite hranu bogatu flavonoidima OPK (oligomerni proantocianidni kompleks), kojima obiluju borovnice, brusnice, crna ribizla, zeleni čaj. Jedite hranu bogatu vlaknima (mekinje, integralne žitarice, smeđ pirinač, pasulj, jabuke, kruške), jer sprečavaju opstipaciju i napinjanje koje ometa krvotok i stvara pritisak na donje delove nogu. Med širi krvne sudove i smanjuje visok krvni pritisak, podstiče cirkulaciju, pa pomaže kod upale vena, ali i kod ateroskleroze.

FITOTERAPIJA: Simptome proširenih vena mogu ublažiti i preparati na bazi lekovitih biljaka: melem od divljeg kestena, nevenova mast i oblog od gaveza u kombinaciji sa tinkturom od kantariona. Umirujući efekat imaju i listovi svežeg kupusa, kao i jabukovo sirće.

APITERAPIJA: Apiterapeuti preporučuju obloge od tankog sloja meda i sitno seckanog peršuna, više puta dnevno. Uzimaju se jednake količine meda i peršuna. Peršun se sitno isecka, istuca, i pomeša s medom. Oblog se stavlja dva do tri puta dnevno ili se ostavlja da deluje preko noći. Terapija traje dve do tri nedelje. U slučaju komplikacija (tromboflebitis), može se primeniti mast sa ekstraktom propolisa, kestena i nevenovog ulja. Može pomoći i apitoksin u vidu pčelinjih uboda, injekcija ili masti sa pčelinjim otrovom, jer ima antikoagulantni, anestetički i protivupalni efekat. Apitoksin deluje i kao analgetik (smanjuje bol) i širi krvne sudove. Veoma je koristan i kad postoji rizik od tromboze, jer razređuje krv.Komentari