LAN – SMRŠAJTE, SAČUVAJTE SRCE, NAHRANITE MOZAK

22.05.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 2611 | Autor: | 0

“Gde god su zlatne semenke lana uobičajen deo ishrane ljudi, njihovo zdravlje će se poboljšati” (Mahatma Gandi)


Laneno seme (Linum usitatissimum) je moćan saveznik u prevenciji bolesti i u unapređenju zdravlja, kao i u ubrzavanju oporavka od bolesti. Čak je i Mahatma Gandi rekao: „Gde god su zlatne semenke lana uobičajen deo ishrane ljudi, njihovo zdravlje će se poboljšati. Pet glavnih sastojaka lanenog semena koji doprinose zdravlju su omega 3 masne kiseline, lignani, vlakna, proteini i vitamini i minerali i zajedno pružaju niz koristi po zdravlje.

1. Prevencija bolesti srca
Omega 3 masne kiseline smatraju se „dobrim“ mastima. One su važne za zdravlje, ali naš organizam ih ne proizvodi. Stoga ih moramo uneti putem hrane. Budući da je laneno seme bogato omega 3 masnim kiselinama, ono čuva zdravlje vašeg srca na više načina. Laneno seme takođe pomaže srcu da ostane zdravo, jer snižava visok krvni pritisak. Visok krvni pritisak povećava rizik od srčanog udara i zastoja srca. Omega 3 masne kiseline u lanenom semenu smanjuju ove rizike.

2. Snižava nivo holesterola u krvi
Jedna od blagodeti lanenog semena jeste da snižava nivo holesterola u krvi. Visok nivo holesterola opasan je jer može dovesti do taloženja plaka na zidovima arterija koje vode do srca. Ako smanjite nivo holesterola, smanjujete rizik od razvoja bolesti.

3. Prevencija dijabetesa i stabilizacija nivoa šećera u krvi
Lan je namirnica visokog glikemijskog indeksa, pa vam zato neće poremetiti nivo šećera u krvi. Omega 3 masne kiseline i vlakna snabdevaju vaše telo energijom i hranljivim materijama na duže staze.
Ako možete da održavate stabilan nivo šećera u krvi, njegova variranja su ređa, potrebno vam je manje insulina i imate bolju kontrolu nad dijabetesom. Osobe koje konzumiraju lan mogu da preduprede pojavu dijabetesa i da ga bolje drže pod kontrolom.

4. Saveznik u mršavljenju
Omega 3 masne kiseline su važne jer se vlakna i proteini sporije vare, zbog čega ste duže siti. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, manja je verovatnoća da ćete imati potrebu za kaloričnom i nezdravom hranom.

5. Unapređuje zdravlje organa za varenje i pomaže kod zatvora i dijareje
Još jedna prednost lanenog semena je što biljna sluz i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koje ono sadrži omekšavaju i čiste intestinalni trakt i stolica se onda lakše izbacuje. Prevencija je vrlo važna kod zatvora. Laneno seme je hrana, nije tableta, pa je zato pogodno za svakodnevnu ishranu za prevenciju zatvora.
Lan pomaže kod dijareje jer povećava zapreminu stolice, dok istovremeno ublažava i leči nadražaj intestinalnog sistema. Potopite mleveni lan u vodu i videćete kako bubri. Isto se dešava i kad prolazi kroz digestivni trakt.

6. Smanjuje upale
Laneno seme pomaže kod upala zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama i lignanima - oba sastojka leče i smanjuju upale u telu. Zbog toga lan blagotvorno deluje na artritis, alergije, astmu, sinusitis itd.

7. Smanjuje i sprečava talase vrućine
Lan sadrži lignane u ljusci semena i one su prirodan biljni izvor estrogena. Zahvaljujući njima, žene osećaju olakšanje jer su im se smanjili naleti talasa vrućine, noćnog znojenja, a vaginalna vlažnost im se povećala bez neželjenih efekata, kao što je to slučaj kod hormonske supstitucione terapije. Lignani u lanenom semenu pomogli su mnogim ženama da se potpuno reše valunga.

8. Poboljšava zdravlje kože i leči ekcem, suvu kožu, akne...
Omega 3 masne kiseline u lanenom semenu ublažavaju ekcem, psorijazu, suvu kožu, akne i druge probleme sa kožom. Lignani imaju antiinflamatorno dejstvo i zato leče zapaljenja na koži.

9. Smanjuje rizik od raka
Prema skorašnjim studijama, laneno seme može zaštititi vaš organizam od različitih vrsta raka. Studije su pokazale da omega 3 masne kiseline koje sadrži laneno seme mogu sprečiti rast tumora. Lignani u lanenom semenu naročito štite od raka dojke jer blokiraju enzime koji pospešuju pojavu raka i sprečavaju rast tumora.

10. Jača imunološki sistem
Laneno seme pomaže kod fibromialgije i drugih poremećaja imunološkog sistema, tako što ga jača, leči iznutra, i deluje kao prevencija bolesti.
Ne samo što ćete imati koristi od hrane koja vam nedostaje, već će i lignani, omega 3 masne kiseline, vlakna, proteini, vitamini i minerali pomoći vašem telu da se samo izleči.

11. Hrana za mozak
Vaš mozak, kao i ceo organizam, moraju biti snabdeveni omega 3 masnim kiselinama kako bi pravilno funkcionisali. Omega 3 masne kiseline su neophodne za prevenciju Alchajmerove bolesti i demencije, kao i za pomoć kod depresije i poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, kod problema sa spavanjem itd. Deci su takođe potrebne omega 3 masne kiseline za pravilan razvoj mozga.

Tagovi:

I još pogledajte:

ULJE LANA

450 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net