MANGO - NOV KONTRACEPTIV ZA MUŠKARCE

AKTUELNO | Pregleda: 293 | Autor:

Jedinjenja iz voća i biljaka sprečavaju aktivaciju progesterona i oplodnju jajne ćelije


Već decenijama muška kontracepcija se nije menjala - postoji kondom i puno drastičnija vazektomija. Ipak, na pomolu je revolucionarno rešenje naučnika sa kalifornijskog univerziteta Berkli – pilula za jači pol zasnovana na hemijskim jedinjenjima iz biljaka i voća.

Rezultati rada naučnika publikovani su u magazinu Proceedings of the National Academy of Sciences, i ukazuju da dve hemikalije koje možemo pronaći u narodnoj medicini, mogu pomoći u blokiranju oplodnje jajnih ćelija i biti efikasna alternativa kontracepciji baziranoj na hormonima.

Kalcijum koji se nalazi u muškoj spermi, (CatSper), je odgovoran za aktivaciju hormona progesterona. Istraživače je zanimalo mogu li da spreče aktivaciju CatSper-a, pa su se usmerili na prirodne molekule koje su slične steroidima, uključujući i pristimerin (koji se nalazi u biljkama) i lupeol (jedinjenje koje nalazimo u biljkama i voću kao što je mango).
Nakon testiranja zaključili su da oba jedinjenja utiču na broj aktivnih spermatozoida i da ’pristimerin i lupeol mogu da deluju kao kontraceptivi sprečavanjem hiperaktivacije sperme, čime se sprečava oplodnja’.


Ova jedinjenja mogla bi se koristiti kao uniseks kontracepcija, koja bi funkcionisala slično kontracepciji u hitnim slučajevima s razlikom da bi se mogla uzeti pre ili posle odnosa.
Kontracepcija bi se mogla primenjivati i poput flastera ili vaginalnog prstena.
- Budući da mala koncentracija ova dva hemijska jedinjenja deltovorno blokira oplodnju, ova vrsta kontracepcije bi mogla postati nova metoda koju smo nazvali "molekularni kondom. Ako je već moguće koristiti male količine jedinjenja dobijenih od biljaka, koji su potpuno sigurni i bez hormona, kako bi sprečili neželjenu trudnoću, to je puno bolja opcija od kontracepcije koju danas koristimo - zaključila je Polina Liško, docent molekularne i stanične biologije.

Komentari