BILJNA POMOĆ ZA ODVIKAVANJE OD PUŠENJA: ZOB, LOBELIJA, GINSENG, LUK...

19.05.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1065 | Autor: | 0

A kada se oslobodite zavisnosti ublažite posledice konzumiranja duvana uz selen, koprivu, pomorandže


Oni koji su pokušavali, znaju da se nije tako lako odviknuti od pušenja. Postoji mnogo načina da se bacite u borbu za odvikavanje od ove ružne navike, a mi vam danas predstavljamo jedan od njih - biljke!

Ovo su neki od prirodnih pomoćnika za odvikvanje od pušenja:
Zob može da smanji želju za cigaretama. Može se koristiti u obliku esencije, infuzije ili omekšan u vodi. Tu su i hleb i keksići od zobi, koje možete pripremiti sami.

Lobelija je ima aktivne sastojke koji daju isti efekat kao nikotin, ali naravno nisu štetni i ne stvaraju zavisnost. Možete je upotrebiti kao tinkturu: tri kapi u šolji tople vode, 3 puta na dan, 9 do 10 dana za redom.

Ginseng je pomaže bilo da je u obliku kapsula, tinkture ili je osušen. Ginseng u kapsulama uzimate dva puta na dan, 7 do 8 dana za redom. Za bolji efekat kuvajte čaj od sušenog korenja ginsenga, dva puta na dan.

Balansirana i zdrava ishrana vam takođe može pomoći. Jedite što više povrća i voća i pijte mnogo tečnosti. Izbegavajte tešku hranu, gazirana pića, alkohol, kafu - sve ono što vam stvara želju da zapalite cigaretu.

Postoje različiti načini da očistite pluća od katrana i toksina i tako smanjite rizik od pojave infekcije. Ovo su neke od namirnica koje vam u tome mogu pomoći.
Kukuruz šećerac - sadrži beta-kriptoksantin, za koju se tvrdi da štiti pluća od karcinoma, jer predstavlja snažan antioksidans.

Selen - moćan antioksidans koji se može naći u raznim vrstama ribe, poput tunjevine, lososa i bakalara, ali i u jagnjetini, jajima i žitaricama.

Luk - i beli i crni i crveni luk sadrže jedinjenja sa antikancerogenim dejstvom. Luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, a među njima su i infekcija i rak pluća. Kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih ćelija.

Đumbir - možete piti čaj od korena đumbira koji olakšava disanje, a možete i uz obroke da pojedete komadić đumbira.

Čaj od borovih iglica - ovaj čaj najčešće koristi za ispiranje grla i usta. Međutim, može da vam bude i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća.

Kopriva - puna je gvožđa, a takođe i veoma je korisno sredstvo za detoksikaciju pluća i borbu protiv infekcija.

Pomorandže - bogat izvor vitamina, sadrže i kriptoksantin, koji preventivno deluje protiv raka pluća.

Ako budete konzumirali ove namirnice, bar u određenoj meri možete se osloboditi toksina iz cigareta.
I počnite da vežbate, jer nema boljeg načina da telo izbaci toksine. Takođe, sport će vam misli držati daleko od cigareta.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net