TINKTURA OD MLADE KOPRIVE ZA JAKU KRV

AKTUELNO | Pregleda: 1455 | Autor:

Rešenje narodne medicine


Odavno je ustanovljeno da kopriva stimuliše rad organa za varenje, jetre, gušterače, smanjuje bolove u želucu, pročišćava krv, pojačava izlučivanja vode iz organizma, jača imunitet, ubrzava metabolizam, delotvorna je u slučaju jakih migrena jer opušta mišiće, pomaže pri izbacivanju negativnih bakterija iz organizma... A ako imate problem sa lošom krvnom slikom, pomozite sebi uz ovaj recept narodne medicine.


Priprema tinkture od mlade koprive:
Kako se ne biste ožarili, navucite na ruke odgovarajuće rukavice.
Kopriva se bere zajedno sa stablom i korenom i slobodno uzmite koliko želite, jer više je bolje. Dobro operite celi biljku kako biste uklonili sve nečistoće i eventualne insekte. Preporučujemo vam za pripremu ovog preparata korišćenje cele biljke, a ne samo listova. Nožem je isecite na sitne delove, a količina koja vam treba jeste oko dve pune šolje.
Sledeći sastojak je rakija. Prema staroj recepturi, najviše odgovara komovica, pa nabavite litar ovog alkoholnog pića. Sipajte sitno iseckane delove biljke u staklenu flašu i dobro zatvorite čep. Ostavite bocu da stoji 15 dana, a obavezno svakodnevno mućkajte sadržaj.
Po isteku dve nedelje, tinkturu od koprive treba procediti kroz cediljku ili gazu. Čuvajte je u staklenoj ili plastičnoj flaši koja je tamnije boje, a nije preporučljivo ostavljanje na mestu koje je osunčano. Nemojte je držati u frižideru, već na sobnoj temperaturi.


Komentari