DUGOTRAJNO UZIMANJE ANTIBIOTIKA POVEĆAVA RIZIK OD RAKA

25.04.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 476 | Autor: | 0

Posebno je ugrožena populacija od 40 do 50 godina starosti


Ako uzimate antibiotike 15 dana ili duže, rizik od dobijanja raka creva može da poraste za čak 73 odsto, rezultat je istraživanja čiji su rezultati objavljeni u gastroenterološkom časopisu "Gut".
Naučnici su otkrili da dugoročno korišćenje antibiotika povećava rizik od nastanka polipa, malih izraslina na zidu creva koji mogu da postanu kancerogeni.
Ako uzimate lekove u četrdesetim i pedesetim godinama, situacija je rizičnija nego kada to činite u dvadesetim i tridesetim.
Ovi rezultati ujedno su potvrdili teoriju da crevne bakterije igraju ključnu ulogu u sprečavanju dobijanja karcinoma.
Iako se antibiotici generalno propisuju na nedelju dana, stanja poput akni ili tuberkuloze mogu da zahtevaju dugotrajno lečenje.
Naučnici su proučavali podatke više od 16.000 žena starijih od 60 godina. Samo dva meseca korišćenja antibiotika između 20. i 39. godine povećava rizik od nastanka polipa za 36 odsto. Žene koje uzimaju antibiotike u četrdesetim i pedesetim imaju 69 odsto veći rizik od žena koje nisu uzimale lekove.
U poslednje četiri godine korišćenje antibiotika nije bilo povezano s rizikom dobijanja polipa, a ova saznanja ukazuju na to da bi, ako ovo istraživanje potvrde druge studije, korišćenje antibiotika trebalo da bude strogo ograničeno.

I još pogledajte:

AHCC

4900 RSD

ČAGA

5790 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem