DVANAESTOGODIŠNJAK NA PUTU DA OTKRIJE LEK PROTIV RAKA

18.04.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1105 | Autor: | 0

Tinejdžer iz Džordžije dokazao antikancerogeno delovanje zelenog čaja


Dvanaestogodišnjak iz Džordžije Stefan Lit dokazao je da se u zelenom čaju nalaze hemikalije koje se bore protiv ćelija raka. Dečak je radio projekat za Naučni i tehnološki sajam Džordžije, u kojem je koristio antioksidanse iz zelenog čaja protiv ćelija raka u crvima. Osvojio je brojne nagrade i privukao pažnju istraživača širom sveta.
Stefan je postao zainteresovan za borbu protiv raka nakon što su dve porodične prijateljice obolele od kancera dojke. Odmah je počeo da čita o bolesti i našao tekst u kojem se navodi da je stopa obolelih smanjena u Japanu zahvaljujući konzumiranju zelenog čaja.


Tada je sa svojim ocem naručio potreban materijal putem interneta i, uz očevu pomoć, napravljena je laboratorija u kući. Stefan je 100 crva podelio u četiri grupe kako bi testirao hipotezu o delotvornosti zelenog čaja.
Crvi su bili zaraženi ćelijama raka, jedna grupa je bila izložena fitohemikaliji koja se nalazi u zelenom čaju, a druga epigalokatehin-3-galatu (EGCG). Treća grupa je bila izložena samo kancerogenim ćelijama, dok je četvrta grupa bila kontrolna. Rezultate je analizirao mikroskopom koji mu je poklonio deda i otkrio je da crvi koji su bili izloženi supstancama iz zelenog čaja nisu razvili kancerogene ćelije u tumor.


Sada Stefan namerava da presadi ćelije ljudskog tumora u crve i izloži ih EGCG-u kako bi video da li će ova hemikalija "pojesti" ćelije raka.
Njegovi roditelji su veoma ponosni i ističu da je van laboratorije on i dalje "normalan" 12-godišnjak koji uči, igra tenis, trenira karate i ponekad igra igrice.

I još pogledajte:

AHCC

4900 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net