NAŠE PČELE „ŠVERCUJU“ MED

03.04.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1319 | Autor: | 0

Slobodan Barzut iz Trebinja, jedan od najcenjenijih pčelara Hercegovine, otkriva kako njegove „ljubimice“ uspevaju da sakupe nektar sa teritorije dve države


Krš i kamen prva je pomisao kada se spomene Hercegovina. A upravo tamo raste veliki broj lekovitog bilja, zahvaljujući kojem pčele proizvode kvalitetan i nadaleko poznat med. Naime, pčelari čak tvrde da se hercegovačke pčele hrane sa više od trista vrsta lekovitog bilja.
Raznovrsno bilje i mediteranska klima samo su neki od preduslova zbog kojih je med, ali i ostali proizvodi koje daju pčele, vrhunskog kvaliteta.
Selo Bobani kod Trebinja, sa čijih se obronaka vidi Jadransko more, savršeno je stanište za pčele. U Bobanima se nalaze pčele braće Barzut, koji su u celom regionu poznati kao vrsni pčelari.
U nestvarno lepom krajoliku braća Barzut sa svojim porodicama brinu o preko tri stotine košnica.
- U Hercegovini je pčela oduvek svrstavana uz čoveka i razlikovana od ostalih živih stvorova. Smatrana je božanskim darom, blagom, jer se bez pčele, kaže narod, ne može ni roditi, ni umreti. O tome koliko je ovde važan med za zdravlje govori i jedna hercegovačka izreka: ,Ne daj bože deteta ni djeda, svakog jutra bez kašike meda, - naglašava Slobodan Barzut.
Braća Barzut iskoristila su sve blagodeti juga Bosne i Hercegovine i uz naporan rad cele porodice proizvode med i ostale pčelinje proizvode. Slobodan i njegov brat Milorad su među najuspešnijim, ali i najnagrađivanijim trebinjskim pčelarima. Desetočlana porodica Barzut izgradila je svojevrsnu „medenu imperiju“ i sa svakog takmičarskog sajma vraćaju se sa nekom od medalja. Šampioni su Novosadskog sajma za kvalitet sa svojim čuvenim livadskim medom sa Zelengore, i to u konkurenciji sto izlagača iz regiona. Po kvalitetu ne zaostaju ni njihov med od žalfije i vreska.
- Na pčelarsto se ne može gledati kao na biznis. Ovo je jedan veliki i veoma ozbiljan posao. U našoj staroj, u ratu srušenoj a posle rata obnovljenoj kući, uvek ima nekoga – kaže Slobodan i dodaje da rade u smenama, kako bi sve poslove na vreme obavili.
- Mnogo je posla, ali svakako i dosta zadovoljstva. Uglavnom imamo intenzivnu pašu i dobar rod, no nekad sezona i podbaci. Ali, tako je to u pčelarstvu. Važno je da lekovitog bilja, vreska, žalfije, zanoveti, majčine dušice i drugog ima u izobilju – naglašava ovaj vredni pčelar i u šali ističe da njihove pčele nose međunarodni med.
- Naš pčelinjak se nalazi u blizini granice sa Hrvatskom, tako da se može reći da naše pčele ,švercuju, med. Šalu na stranu, tradiciju imamo i samo je nastavljamo, to je ključ uspeha – kaže Slobodan.
Priča braće Barzut najbolji je pokazatelj kako zajedništvo porodice i saradnja sa prirodom mogu iznedriti plodove od kojih će svi imati koristi.
- Nemamo nikakvih poteškoća u plasmanu svojih proizvoda. Naših slatkih proizvoda ima i na trpezama u Srpskoj, Federaciji BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj, ali svakog leta med prodajemo i brojnim strancima koji dolaze u Trebinje i Hercegovinu. Imamo solidne količine, u dobroj sezoni proizvedemo oko četiri tone visokokvalitetnog meda – priča naš sagovornik i nastavlja:
- Danas u našoj zemlji, takozvani domaći med, nudi se na svakom koraku. Sve je veći broj prevaranata koji prodajom lažnog meda pokušavaju na lak način da se domognu novca. Kopije su sve sličnije originalu, uz samo jednu razliku. Lažni med ne samo da nije lekovit i koristan za organizam, on je i otrovan. Protiv prevaranata pčelari se bore radom i kvalitetnim proizvodom, a na kupcima je da to prepoznaju. Pčelari u našoj zemlji su jedinstveni. Sarađuju na svim poljima, za njih granice ne postoje. Mi imamo odlične kontakte i saradnju sa svim pčelarima u BiH i celom regionu.
K. P.
Izvor: Lekoviti med

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem