KOŠNICE SU NAŠA PORODIČNA APOTEKA

23.03.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 3074 | Autor: | 0

Ana i Nenad Milojković iz Niša, pored redovnog posla i tri kćerke, uspevaju da se sa velikim žarom posvete i svom velikom pčelinjaku


Naklonost ka zdravoj ishrani i ljubavi prema prirodi motivisala je Anu i Nenada Milojkovića da pokrenu porodični posao i osnuju farmu pčela. Punu podršku, podsticaj i pomoć dobili su od oca, odnosno tasta Srbobrana Bulatovića, koji se, pored redovnog posla ekonomiste, iz hobija bavio pčelarstvom. Tako su pre više od deset godina registrovali gazdinstvo i pčelinjak sa šezdesetak košnica i učlanili se u niško Udruženje pčelara „Matica“. Pored redovnog posla (Ana je pravnica, a Nenad videomikser na televiziji) i gajenja tri kćerke, ovaj bračni par se sa nesmanjenim žarom stara o svojoj farmi pčela.
- Pčelarstvo je ozbiljan posao pun izazova - od klimatskih okolnosti, preko oboljenja i parazita koji napadaju pčele, do selidbe pčelinjaka na pašu i čestih krađa košnica – kaže Ana Milojković i nastavlja: - Bez obzira na to, korist od meda i ostalih pčelinjih proizvoda je tolika da se svaki problem, uz manje ili više muke, prebrodi. Stalno učenje i inoviranje iz ove oblasti nezamenljiv je činilac za kvalitetno gajenje pčela, održavanje pčelinjaka i pripremanje različitih pčelinjih proizvoda korisnih za ljudski organizam. Prioritet u pripremanju svih naših proizvoda je kvalitet, pa nastojimo, koliko god je moguće, da svi sastojci u tim proizvodima budu organskog porekla, a tretman zaštite pčela obavljamo isključivo ekološkim preparatima. Na kvalitetu insistiramo prvenstveno zbog svoje dece, čije zdravlje od rođenja štitimo preparatima od meda. Mi smo jedni od retkih koji redovno analiziramo kvalitet meda i ostalih proizvoda u niškom Institutu za javno zdravlje i do sada nije napravljen nijedan propust. Pčele Milojkovića sada su u zimovniku nadomak Niša, a na proleće seliće ih na područje Crne Trave i planinu Vlasinu, koja je zaštićen prirodni resurs, bogat lekovitim travama. Milojkovići se nadaju da predstojeća sezona neće biti kišna kao prethodna, zbog čega je proizvodnja meda značajno opala, što je otvorilo veliki prostor za falsifikovan med na tržištu.
- Proizvođači falsifikovanog meda toliko su usavršili svoj posao, da kupac ne može da uoči razliku, pa čak ni mi proizvođači – priča naša sagovornica i dodaje: - Lažni med je iste gustine, boje i mirisa kao i pravi pčelinji, jer ga prave od kukuruzne melase uz dodatak odgovarajućih aroma, tako da se u rafovima prodavnica ni po čemu ne razlikuju. Međutim, postoji jednostavan način da se utvrdi da li smo kupili pravi ili falsifikovan med – u posudu sipajte malo meda i postepeno zagrevajte dok med ne proključa. Ako vri i ne menja boju i miris, onda je pravi, a ukoliko potamni ili miriše na šerbet, budite sigurni da je falsifikat.
Milojkovići su ubeđeni da je med nezamenljivo prirodno sredstvo za održanje imuniteta i njihova iskrena preporuka i deci i odraslima je konzumiranje bagremovog meda pola sata pre jela, i to sa dužim zadržavanjem u ustima ili rastvorenog u čaši vode.
- Kod prvih znakova infekcije treba koristiti med u saću ili sa voštanim poklopcem, i to tako što se komadić saća žvaće deset do petnaest minuta na svaka tri sata. Kod respiratornih infekcija koristiti visokoplaninski med od majčine dušice i vranilove trave, jer ima veću antimikrobnu moć – naglašava ova vredna pčelarka.
- Rastvorite med u vodi, voćnom soku, čaju ili mleku, jer će tako biti maksimalno iskorišćena njegova lekovita svojstva. Temperatura tečnosti, pri tome, ne treba da bude viša od 37 stepeni Celzijusa, u protivnom med gubi svoja antimikrobna svojstva. U dodiru sa metalom stradaju enzimi u medu, zato ga uvek treba zahvatati drvenom ili plastičnom kašičicom. Nije dobro da se med odmah proguta, već ga treba zadržati u ustima dva do tri minuta, uz stalno ,mućkanje,. Na ovaj način se dezinfikuje sluzokoža usne duplje, a med se direktno resorbuje kroz sluzokožu usta – konstatuje pčelarka Ana.
Važno je pomenuti, naglasila je naša sagovornica, da med svojim mineralnim sastavom čuva i pospešuje nicanje zuba kod dece, a obezbeđuje im i bolji razvoj, napredak i otpornost prema infekcijama. Ipak, u dečju ishranu treba ga uvoditi oprezno zbog mogućih alergijskih manifestacija i postepeno – sa četvrtinom kašičice meda zasladiti mleko, čaj ili sok.

Izvor: Lekoviti med

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem