NAPITAK ZA DOBRO ZDRAVLJE I ENERGIJU

17.03.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1266 | Autor: | 0

Mača čaj - za bolju koncentraciju i pamćenje, viši nivo energije i izdržljivosti, mršavljenje i detoks-

Zeleni čaj vrste mača proizvodi se u japanskim pokrajinama Nišio i Uđi, a zahvaljujući lekovitim sastojcima, jedan je od trenutno najtraženijih čajeva u svetu. Specifičnog je ukusa i poslužuje se uz slatki kolač.
Čaj nad čajevima, kako ga često nazivaju, na Dalekom istoku je poznat već vekovima. Ubrzava metabolizam i pomaže organizmu u sagorevanju masti čak četiri puta brže od drugih čajeva, a da pri tom ne izaziva nuspojave poput ubrzanog rada srca i visokog krvnog pritiska.
Radi se o ceremonijalnom čaju koji se proizvodi na poseban način. Listići za preradu beru se četiri nedelje pre prave berbe pa zbog takvog procesa nastaju tamnozeleni listovi. Nakon berbe listovi se izlažu pari, suše i drobe u prah u kamenom mlinu. Zanimljivo je da se za 30 grama mače u mlinu od granita listići melju ceo sat, što samo po sebi govori o kakvom posebno finom prahu je reč.
Šoljica ovog čaja sadrži pet puta više antioksidanasa od bilo koje druge namirnice i čak 100 puta više dragocenog antioksidansa EGCG, koji je delotvoran u borbi protiv raka. Ovaj zeleni napitak gorkog ukusa nas opušta, pojačava koncentraciju i pamćenje, povećava nivo energije i izdržljivosti, sagoreva kalorije, detoksikuje telo, efikasan je u borbi protiv holesterola…
Katehin koji se nalazi u njemu ima antibiotska svojstva koja pospešuju celokupno zdravlje. Samo jedna šolja čaja mača daje nam značajne količine kalijuma, vitamina A i C, gvožđa, proteina i kalcijuma.
Za razliku od običnog zelenog čaja koji može da odstoji, mača mora uvek da bude sveže pripremljena.
Zanimljivo je da je jedna čaša mače ekvivalent 10 čaša zelenog čaja u listićima po nutritivnim i antioksidativnim svojstvima.

Priprama čaja
Kuvajte vodu do oko 60°C (bitno da je voda vruća, ali ne i kipuća).
Stavite 1 – 2 grama praha u drvenu činiju.
Mešajte čaj (bambusovom metlicom) dok se ne napravi pena, što je čvršća pena, čaj je bolji.

Za napitak sa mača čajem i koprivom potrebno je:
2 kašičice sušenih listova koprive
1/2 kašičice sušenih listića ginka
2 g praha mača čaja
sušena pomorandžina kora
4 dl vode
U proključalu vodu ubacite listove koprive, ginka i pomorandžinu koru. Poklopite i ostavite da se ohladi na temperaturi od 60 stepeni. Procedite i aromatizovanom vodom prelijte mača prah u šoljicama. Mešajte dok se ne napravi čvršća pena. Poslužite bez podgrevanja.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net