VREME JE DA OČISTITE TRAVNJAK

17.03.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 843 | Autor: | 0

Sklonite osušene travke, ne preterujte sa đubrenjem, i provetrite zemlju


Zagušenost zemlje, to jest nedovoljno kiseonika, jedan je od razloga zbog kojih trava nije čvrsta, bujna i zelena. S vremenom se natalože odumrle i odrezane travke koje onemogućavaju kvaliteten dotok vode, hranljivih materija i kiseonika.
Ako je travnjak zagušen odumrlim biljkama, počinje širenje mahovine i korova. Potrebno je travnjak i koren trave provetriti, a to se obavlja grabuljama ili vertikulatorom i aeratorom. Na ovaj način buše se rupe u travnjaku u koje ulazi vazduh i dopire do korena trave. Rupe ćete kasnije da popnite peskom i semenom.
Osim što ga treba provetriti, travnjak treba i prihraniti. Prvo prolećno prihranjivanje trebalo bi da se obavi najkasnije do kraja marta, i to pre sezone kiša, a važno je napomenuti da ne treba preterivati sa đubrivom.
Preporuka je i da se prihranjivanje obavlja po oblačnom vremenu, ujutro ili uveče. Ako travnjak nakon toga zalivate, trebaće vam od pet do 10 litara vode po kvadratnom metru.
Ukoliko ste planirali da dosejavate travnjak jer se oštetio preko zime, sadnju ćete morati da odložite sve dok temperatura zemljišta ne dostigne oko 14 stepeni. Seme će onda brže da proklija, a mlade biljke brže će da porastu.
Mnogi nisu sigurni ni kada bi trebalo da prvi put posle zime pokose travnjak. Sačekajte od tri do četiri nedelje i onda kosite samo ako je trava počela da se zeleni, a vlati su visine oko osam santimetara. Tada je pokosite na oko pet santimetara. Kada travu budete kosili treći ili četvrti put i kada bude bila gušća, moći ćete postepeno da je kosite do tri santimetra visine.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem