MART U BAŠTI

16.03.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1096 | Autor: | 0

Vreme je da orežete grmove, zasadite narcise, nađubrite travnjak...


Jedva smo dočekali prve zrake sunca i nakon sivih dana vreme je da uredimo naše zelene oaze. Bašte, dvorišta i prilazi kuća izgledaće lepše ako ih dekorišimo cvećem i zelenilom.
Jedan od najnovijih trendova u uređenju bašta su biljke puzavice i cveće koje na jedinstven način oživljava dosadne zidove.
Da biste tokom leta uživali u zelenilu i cveću u vašim baštama, sada je trenutak da počnete sa pripremnim radovima:
- Odsecite precvetale cvetove krokusa, lala, visibaba i narcisa i nađubrite biljke. Ukoliko niste na vreme posadili lukovice, kupite narcise i lale u saksijama i zasadite u nekoliko žardinjera.
- Orežite žbunove trajnica koje ne cvetaju na proleće, takko da grane ne budu duže od 50 cm. Uklonite sve drvene grančice hortenzije, kao i one koje nose uvele cvetove, a ostavite samo one sa pupoljcima.
- Nađubrite zemlju oko grmova biljaka odgovarajućim đubrivom.
- Zasadite prolećno cvetajće šiblje. Orežite puzavice (klematis, orlove nokte...) da bi bujnije cvetali tokom godine.
- Ako nameravate da sejete travu, uradite to u martu ili aprilu, na prethodno obrađenoj zemlj. Nakon setve, grabuljom i valjkom pređite preko zemlje. Povaljani teren zalijte tako da semenu omogućite dobar kontakt sa zemljom. Ukoliko je travnjak već formiran, u martu ga nađubrite.
- Iskoristite lepo vreme za sadnju i orezivanje ruža. Floribunde i čajevke orežite na visinu od 20-30 cm. Na penjačicama koje cvetaju u više navrata prekratite bočne izdanke za trećinu. Grmolike ruže koje cvetaju više puta proredite potpunim uklanjanjem dela izbojaka, a ostale skratite za trećinu. Uklonite sve bolesne i slabašne grane. Ako je sredina ruže zagušena, odrežite i neke zdrave grančice, odmah iznad zatvorenog pupoljka na izdanku.
- Sredina marta je najbolje vreme za sadnju perena. Odaberite vrste koje odgovaraju tipu zemljišta u vašoj bašti.
- Zaštitite biljke od puževa. Isprskajte četinare i žbunove "crvenim uljem". Rasporedite malč oko svake biljke i dobro zalijte.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem