NAJVIŠE PESTICIDA NALAZI SE NA JAGODAMA

14.03.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 915 | Autor: | 0

Drugi na listi za 2017. godinu je spanać, zatim nektarine i jabuke


Američka neprofitna organizacija Radna grupa za okolinu (EWG) objavila je ovogodišnju listu namirnica s najviše pesticida. Neke od njih su zaštićene korom ili ljuskom što donekle sprečava prodor pesticida u plod. Ali puno voća i povrća nema takav zaštitni sloj.
- Voće poput jagoda uvek će imati jako puno pesticida jer nema zaštitu poput kore, i raste direktno iznad zemlje - objasnila je viša analitičarka EWG-a Sonja Lunder.
Ove godine spanać je sa prošlogodišnje osmog došao na drugo mesto jer je na njemu ustanovljen relativno visok nivo novih fungicida, kao i insekticida.
12 namirnica s najvišim nivoom pesticida u 2017. godini:
Jagode
Spanać
Nektarine
Jabuke
Breskve
Kruške
Višnje
Grožđe
Celer
Paradajz
Paprika
Krompir
U malim količinama pesticidi nisu opasni, ali ako se stalno nakupljaju u organizmu mogu dovesti do ozbiljnih posledica. Utvrđeno je i da život u blizini područja tretiranih pesticidima znatno utiče na neurološki razvoj beba.
Naučnici za sada ne znaju dugoročne posledice svakodnevnog konzumiranja hrane s pesticidima, kaže Čenšeng Lu, asistirajući profesor biologije na Harvardu i dodaje:
- Oni koji podržavaju upotrebu pesticida tvrde da su dozvoljeni nivoi sigurni, ali sve više je dokaza koji pokazuju suprotno.
Da li je organsko voće i povrće sigurnije? Kupovina organskih proizvoda takođe ne znači da u njima nema pesticida. Farmeri koriste prirodne pesticide iz prirodnih izvora. Stručnjaci još ne znaju da li je više prirodnih pesticida štetno podjedako kao i mala doza sintetičkih.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net