LEKOVI I HRANA KOJE NE BI TREBALO DA KOMBINUJETE

14.03.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1212 | Autor: | 0

Ako uzimate antibiotike nemojte piti mleko!


Određene vrste namirnica mogu da imaju karakteristike vrlo slične onima koje imaju neki medikamenti. Kako ne bi došlo do neželjenih efekata, treba biti obazriv pri uzajamnom korišćenju
Svi znamo da alkohol i lekovi ne smeju da se mešaju, ali šta je sa hranom?
Određena hrana može da utiče na delovanje pojedinih lekova. Kada vam lekar prepiše određen lek, odmah se konsultujte sa njim šta bi trebalo da jedete a šta ne, jer postoje kombinacije koje mogu da budu vrlo opasne!
Pogledajte ovu listu i saznajte koje bi namirnice trebalo izbegavati u zavisnosti od terapije:

1. Ako pijete lekove za visok krvni pritisak
Izbegavajte banane. Ovi lekovi mogu da podignu nivo kalijuma koji je naravno dobar za nas, ali u prevelikim količinama može da izazove razne srčane komplikacije, uključujući nepravilan i ubrzan rad srca. Druga hrana bogata kalijumom jeste lisnato povrće, pomorandže i zamene za so.

2. Ako uzimate antibiotike
Izbegavajte mlečne proizvode. Visok sadržaj kalcijuma u mlečnim proizvodima može da spreči pravilno apsorbovanje antibiotika, i kao rezultat - manje su efikasni. U stvari, lekove bi trebalo da popijete oko dva sata pre jela, kako bi se pravilno apsorbovali.

3. Ukoliko uzimate lekove protiv bakterijskih infekcija
Izbegavajte suhomesnate proizvode! Ova hrana sadrži tiramin, aminokiselinu koja može dovesti do promena krvnog pritiska. Ova aminokiselina nalazi se u dimljenoj, fermentisanoj hrani, kobasicama, salami i obrađenim sirevima. Takođe se može naći u bananama, avokadu, čokoladi i alkoholu.

4. Lekovi za regulisanje holesterola
Ne trpe grejpfrut i sok od grejpfruta, jer u kombinaciji sa ovim lekovima može da se poveća protok krvi, što će vas učiniti osetljivijim na sporedne efekte, a najčešći je bol u nogama. Može da dođe do komplikacije i kada pijete neke druge lekove, najbolje je da se posavetujete sa lekarom.

5. Ako pijete lekove za srce izbegavajte sladić

Slatki koren sadrži glicirhizin, koji u kombinaciji sa digoksinom može da izazove nepravilan rad srca, ponekad čak i ozbiljne komplikacije. Sladić takođe inhibira neke lekove, kao što su lekovi za krvni pritisak, razređivanje krvi, lekovi protiv bolova i za kontracepciju.

6. Ukoliko uzimate antikoagulante
Bežite od soka od brusnice. Neke studije su pokazale da ljudi koji piju sok od brusnice, a pritom uzimaju i antikoagulante (lekove za sprečavanje zgrušavanja krvi), imaju veoma razređenu krv, što može dovesti do opasnih komplikacija.

7. Lekovi za razređivanje krvi
Ne idu u kombinaciji sa spanaćem. Spanać i drugo lisnato povrće sadrže vitamin K, koji može da ometa lekove za razređivanje krvi i antikoagulante, čineći ih manje efikasnim, a takođe povećavaju šansu za zgrušavanje. Kelj, brokoli i drugo tamnozeleno povrće trebalo bi izbegavati.

9. Ukoliko uzimate lekove za štitnu žlezdu
Zaboravite orahe. Zajedno sa drugom hranom od biljnih vlakana, poput sojinog brašna, orasi sprečavaju vaše telo da apsorbuje pravilno ove lekove. Zapravo, mnogi lekari preporučuju uzimanje ovih lekova pre spavanja, tako da vaše telo ima dovoljno vremena da apsorbuje hemikalije.

8. Ukoliko uzimate lekove za štitnu žlezdu
Zaboravite orahe. Zajedno sa drugom hranom od biljnih vlakana, poput sojinog brašna, orasi sprečavaju vaše telo da apsorbuje pravilno ove lekove. Zapravo, mnogi lekari preporučuju uzimanje ovih lekova pre spavanja, tako da vaše telo ima dovoljno vremena da sintetiše hemikalije.

10. Žitarice i povrće usporavaju delovanje antidepresiva
Hrana bogata vlaknima može izmeniti delovanje tricikličkih antidepresiva, kao i molekule nekih lekova za epilepsiju i kardiotonika za srčane probleme. Vlakna usporavaju apsorpciju leka u crevima, poništavajući njegovo delovanje. Nije nužno da iz ishrane izbacite ovu vrstu hrane, već je važno da lekove uzmete sat vremena pre obroka. Biljna vlakna, posebno pektin (koga ima u kori jabuke) usporavaju apsorpciju većine lekova. To pre svega važi za digoksin, jedan od lekova za srčane bolesnike, i acetaminofen, koji se uzima u slučaju raznih vrsta bolova.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem