SUNCE VOLE LAVANDA I UKRASNA ŽALFIJA, HLADOVINA PRIJA HORTENZIJI

14.03.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 4842 | Autor: | 0

Kako da izaberete idealne biljke za terasu?

Vreme da očistite balkone i nabavite saksije!
Prvi faktor koji treba uzeti u obzir kada želite da ubacite nove biljke na terasu je da li biljkama odgovara izlaganje suncu, hladovina ili nekoliko sati sunca dnevno. Na osnovu položaja vašeg balkona treba odabrati odgovarajuće biljke.

Biljke koje vole sunce
Ove biljke obično bujno cvetaju, otporne su, i pogodne za toplije klime.
Biljke koje vole sunce mogu se podeliti u dve grupe: one mediteranskog porekla, njima je potrebno malo vode i obično su veoma otporne, i one tropskog porekla, koje zahtevaju veću vlagu i temperaturu.
Ako imate velike žardinjere koje su na suncu, možete ih popuniti lavandom i ukrasnom žalfijom, uz dodatak santolina da donese boju. Samo malo vode će uveče biti dovoljno, a balkoni će biti mirisni i bujni tokom leta!
Petunija, pustinjska ruža i pelargonija su, takođe, biljke koje vole sunčane balkone.
Na sunčanim terasama, veoma je važno da stvorite udobne oblasti zaštićene od direktne svetlosti. Sa jednostavnom drvenom ili metalnom konstrukcijom, možete imati pergolu na kojoj ćete uzgajati vinovu lozu. Na taj način ćete dobiti lep zeleni prostor koji vam omogućava da se opustite u hladu.
Veoma je važno da izaberete vrstu koja toleriše mnogo sati direktne sunčeve svetlosti, kao što su trube puzavice, sa narandžastim cvetovima, ili thunbergia. Možete odabrati pandoreu i diplandeniu. To su sve biljke kojima je potrebana voda, jer su navikle na vlagu. Ne zaboravite da ih zalivate u večernjim satima, kada postane manje toplo.

Ako je balkon u hladu
Ako je vaš spoljni prostor okrenut ka severu ili je malo izložen direktnom suncu, ne brinite, i u ovom slučaju imate mnogo mogućnosti da stvorite lepe balkone ispunjene raznobojnim cvećem.
Kraljica balkona u hladu je hortenzija, sa svojim lepim i velikim cvetovima. Ova biljka voli kiselo zemljište, a možete je zasaditi u velikoj žardinjeri. Za balkone u hladu možete odabrati i nekoliko vrsta paprati koji će učiniti balkon lepšim.
Još jedna biljka koja ne podnosi direktnu sunčevu svetlost je begonija. Ukoliko je vaš balkon u hladovini možete odabrati fuksiju koja će svojim bogatim cvetovima učiniti vaš balkon vredan pogleda svih prolaznika.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net