KINESKA ISHRANA ZA ZDRAVLJE I DUGOVEČNOST

10.03.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 3643 | Autor: | 0

Nijedna namirnica nije štetna, birajte šarenu trpezu i ostavite deo hrane u tanjiru

„Kiselo, slatko, gorko, ljuto – sve mora da se proba“ – kineska poslovica

Tradicionalna kineska medicina ima holistički pristup, nije skupa i u izvesnom smislu je „preventivni pravilnik“ o svakodnevnom negovanja duha i tela. Tradicionalne terapije drevne kineske civilazacije i dalje važe za alternativni pristup, iako je od strane Svetske zdravstvene organizacije zvanično priznata kao grana medicine.

Pisac i urednik Mika Ono u svojoj knjizi „Drevna mudrost, moderna kuhinja: Recepti sa Istoka za zdravlje, isceljenje i dug život“, opisala je pet jednostavnih saveta o ishrani:

1.Lepota je u balansiranoj ishrani

Tradicionalna kineska medicina se zalaže za raznovrsnu ishranu, jer nijedna namirnica nije „štetna“ po vaše zdravlje ili figuru, ali bi ih trebalo konzumirati u optimalnoj meri. Jedna kineska poslovica glasi: „Kiselo, slatko, gorko, ljuto – sve mora da se proba“.

Hrana se, između ostalog, koristi da uspostavi ravnotežu između pojedinca i njegovih prirodnih ciklusa, kao i segmenata životnog okruženja. Vodite računa i da konzumirate određene namirnice „kad im je vreme“, odnosno sezona, kada su sveže i neprerađene.

2. Temperatura hrane

Radi poboljšanja ravnoteže celog organizma, tradicionalna kineska medicina savetuje da oni koji imaju tendenciju da jedu hladnu hranu i pikantne začine – tu naviku zamene konzumacijom toplih namirnica i blažih dodataka jelu. Ovo se ne odnosi samo na fizičku temperaturu hrane, već i na njeno dejstvo na organizam.

Na toplijem kraju spektra hrane nalaze se: đumbir, čili papričice, cimet, kurkuma, oraščići, praziluk i orasi. Tople namirnice su naročito pogodne tokom zime. Ljudima koji imaju tendenciju da jedu vruću hranu ili rade i borave u jako toplom okruženju, savetuje se da konzumiraju hranu koja pripada hladnijem kraju spektra, a to su: hladna nana, citrusi, tofu, mleko, zelena salata, celer, krastavac i paradajz.

3. Šarenilo na trpezi

Tradicionalna kineska medicina uči ljude kako da konzumiraju hranu raznih boja: ljubičasta – patlidžan, crvena – paradajz, zelena – spanać, narandžasta – šargarepa, žuta – limun... Vodeći računa o ovom izobilju u bojama duge, kineska terapija transformiše ono što se na Zapadu često svrstava u dve kategorija: voće i povrće, posmatrajući ih kompleksnije.

Naučne studije su povezale fitohemikalije u boji biljnih namirnica sa zdravim efektima. Na primer, crveni paradajz, paprika i lubenica sadrže likopen (povezan sa prevencijom raka), narandžasta i žuta voća i povrća kao što su šargarepa i kajsija poseduju beta karoten (može da smanji rizik od raka i srčanih bolesti), beli i crni luk sadrže niz sulfida (u borbi protiv bakterija i raka, a za jačanje imunog sistema).

4. Umereno sa sirovom hranom

Pod pretpostavkom da birate prirodnu, organsku hranu, tradicionalna kineska medicina preporučuje kuvanu hranu, koja se smatra izuzetno korisnom za svakoga ko se zbog neke bolesti oseća slabo, u trudnoći ili starijem dobu, jer termička obrada može pomoći oslobađanju hranljivih materija i olakšavanju njihove apsorpcije. Prema ovom predanju, hladna, sirova hrana poput salata je posebno teška za varenje i treba je jesti umereno.

5. Jedite dok niste 70 procenata puni

Istočnoazijska tradicija u svemu naglašava umerenost, pa je ključ za zdravlje i dugovečnost ne samo u raznim vrstama hrane, već i u njenoj količini. Kineska poslovica kaže: „Za dug život, jedite dok ste 70 odsto puni“, a sličnu krilaticu imaju i Japanci, mada se kod njih broj procenata odnosi na 80. Prejedanje je nepotrebno opterećivanje organizma, naročito digestivnih organa.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem