POBEDITE PROLEĆNI UMOR

07.03.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 773 | Autor: | 0

Bićete kao novi uz vitamin C, crni hleb i krompir


Stalna potreba za snom, slaba koncentracija, brzo zamaranje, „teške noge" i osećanje bezvoljnosti karakteristični su za prelazak iz zime u proleće. Malaksalost se javlja kao posledica zimskog načina ishrane, zbog smanjenog nivoa serotonina, koji nas održava u dobrom raspoloženju, ali u nekim slučajevima i zbog problema sa niskim pritiskom.
U tom slučaju preporučuje se promena načina života, uzimanje većih količina tečnosti, soli u ishrani, povećana fizička aktivnost (šetnja, plivanje, lagano trčanje), izbegavanje naglog ustajanja iz kreveta.
Nedostatak vitamina, posebno C, i povećanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi najčešće su posledice zimske, „teške" ishrane i fizičke neaktivnosti. Slatkiši mogu nakratko da poprave raspoloženje, ali to nije dugoročno rešenje. Pravo rešenje su ugljeni hidrati kao što je crni hleb, testenina, pirinač i krompir, koji se sporo razgrađuju tokom varenja. Najbolja kombinacija za podizanje nivoa serotonina je kriška crnog hleba i tanjir sočiva ili supa od povrća.
Nedostatak vitamina C dovodi do klonulosti, pa je potrebno uneti što više voća i povrća bogatih ovim vitaminom. U mladim rotkvicama, tikvicama, brokoliju, šargarepi, karfiolu i zelenim salatama ima dovoljno vitamina, ali nema dovoljno kalorija, pa organizam posle takvog obroka brzo izgladni. Ali, sezonsko povrće je dragoceno, jer je bogato antioksidansima koji pomažu organizmu da se očisti od nagomilanih toksina.
Pored pravilne ishrane, i vežbe podstiču organizam na veće stvaranje energije. Ludi koji vežbaju na otvorenom prostoru mnogo manje skloni depresivnim mislima nego oni koji uopšte ne vežbaju. Korisna je i svakodnevna brza polučasovna šetnja.
Lekari savetuju da treba obratiti pažnju na signale koji mogu da ukažu da je ravnoteža u organizmu narušena nepravilnom ishranom tokom zime, lošim životnim navikama ili čak nekim oboljenjem. U svakom slučaju, ukoliko ovi prolećni simptomi dugo traju, trebalo bi proveriti krvnu sliku, jer se iza simptoma prolećnog umora možda krije i manjak gvožđa, koji može da dovede do opšte tromosti organizma.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem