VREME JE DA POSADITE CRVENI LUK

01.03.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 994 | Autor: | 0

Bašta u martu

Sadnja crvenog luka obavlja se sadnjom arpadžika, a može da se gaji i iz semena i rasada. Ova kultura voli osunčane terene i može da se gaji na parcelama pod delimičnom senkom, ali ne podnosi potpunu senu. Parcele za setvu bi trebalo da su plodne, dobrih vodno - vazdušnih karakteristika, slabo kisele do neutralne ph reakcije zemljišta.
Sadnja se obavlja tokom februara, marta i početkom aprila. Rana setva pogoduje dobrom rastu biljaka, formiranju glavica i izbegavanju oboljenja i štetočina, koje dovode do umanjenja prinosa i propadanja useva.
Crveni luk je otporan na niske temperature. Mlade biljke mogu da izdrže kratkotrajne negativne temperature od -1ºC, dok su veće biljke otpornije i mogu da izdrže temperature od -3 do -5ºC. Minimalna temeratura za klijanje i nicanje luka je 2 do 3ºC.
Da bi se arpadžik dezinfikovao, može da se potopi u rastvor kalijum permanganata ili da se prvo potopi u toplu vodu (ne vruću) i odmah zatim da se potopi u hladnu vodu.
Da bi se ubrzalo klijanje i nicanje, arpadžik se može umotati u mokru krpu i ostaviti tri dana. Tokom tog perioda se pokreće proces klijanja i takav luk se sadi.
Međuredni razmak se kreće od 15 cm do 25 cm, u zavisnosti od krupnoće glavica sorte koju smo posadili. Razmak u redu je od sedam do osam centimetara. Dubina sadnje se kreće do šest centimetara, a arpadžik bi trebalo da bude prekriven sa dva centimetra rastresite zemlje.
Najbolje je saditi u prethodno pripremljene rupice, koje smo napravili klinastom sadilicom ili kočićem, a ne utiskivanjem u zemljište. Potrebno je posuti ih drvenim pepelom, koji će delovati kao dezinfikciono sredstvo, kao zaštita od štetočina i kao đubrivo.
Period vegetacije crvenog luka Alliumcepa traje od 90 do 180 dana, u zavisnosti od sorte i agrotehničkih uslova. Razlikujemo sorte koje su namenjene za potrošnju mladog luka, za svežu upotrebu i za čuvanje. Optimalna temperatura za rast i razvoj crvenog luka je između 12 i 25ºC.
Na isto mesto dolazi tek četvrte godine. Sadi se posle kultura koje su pođubrene stajnjakom i koje ostavljaju nezakorovljene parcele. Dobri predusevi za crveni luk su: kupus, grašak, pasulj, tikvice i druge povrtarske vrste. Šargarepa je posebno dobra kao predusev, ali i kao združeni usev sa crvenim lukom, jer jedno drugo štite od napada štetočina.

Pročitajte još:

ZAŠTO JE DOBRA LJUSKA CRVENOG LUKA

DOMAĆI SIRUP PROTIV KAŠLJA

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem