SLATKI PELIN UBIJA MALIGNE ĆELIJE

02.03.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 2328 | Autor: | 0

Nedavna studija je otkrila da ova biljka može da uništi i do 12.000 kancerogenih ćelija na svaku zdravu ćeliju


Na svakih 5 kancerogenih ćelija koje tipična doza hemoterapije pogađa, uništava se jedna normalna ćelija.
Ohrabrujućih vesti ipak ima – otkriveno je da slatki pelin ima antikancerogena svojstva. Nedavna studija je otkrila da ova biljka da uništi i do 12.000 kancerogenih ćelija na svaku zdravu ćeliju.
Prema istraživanjima objavljenim u izdanju Life Sciences-a, artemisinin - derivat biljke pelin koji se koristi u kineskoj medicini - može da ubije 98 odsto ćelija raka za manje od 16 sati.
Slatki pelin je biljka puna moćnih antikancerogenih terpena poput limonena i B-pinena i kvercetina koji svi sadrže antiupalna dejstva, ubijaju kancerogene ćelije i pospešuju imunitet.
Univerzitet u Vašingtonu je otkrio da specijalno super-koncentrisano jedinjenje slatkog pelina i gvožđa može biti preko hiljadu puta efikasnije od hemoterapije u targetiranju isključivo kancerogenih ćelija. To jedinjenje je najefikasnije kod raka dojke.
Razvijeno od strane profesora bioinženjerstva Henrija Laja, navodi se da slatki pelin i gvožđe u kombinaciji se ponašaju poput trojanskog konja i stvaraju "aktiviranu bombu“ kancerogenim ćelijama.
Sličnu studiju o lekovitim efektima pelena sproveo je Politehnički univerzitet u Vorsteru i oni su otkrili da „pelin reaguje sa gvožđem kako bi stvorio slobodne radikale koji ubijaju ćelije. Povećan unos gvožđa kod ćelija čini ih podložnijim slobodnim radikalima koje stvara pelin“.
Laj sa Univerziteta u Vašingtonu navodi da „trenutno dostupni lekovi najčešće ciljaju na specifične oblike raka. Ova komponenta utiče na generalnu karakteristiku kancerogenih ćelija – visok sadržaj gvožđa“.
Ćelije raka dojke mogu ponekad da sadrže i do 15 puta više receptora gvožđa i zbog toga je mešavina gvožđa i pelina toliko efikasna kod ovog tipa kancera.
Još uvek traje debata na koji način bi trebao da se koristi pelin da bi se izvukla njegova lekovita svojstva. Naučnici na Vorsteru tvrde da je dovoljna sama biljka (u odnosu na ekstrakt) da ubije kancerogene ćelije i ponaša se kao antagonistički agent za receptore estrogena kod raka dojke.
Čuveni kineski hemičar Tu Juju je 2015, godine osvojio Nobelovu nagradu za medicinu, za svoje otkriće ekstrakcije iz pelina za lečenje groznica, a možda čak i malarije.
Ovo daje dokaz naučnicima sa Univerziteta u Vašingtonu da pelin između ostalog poseduje i jak antikancerogeni efekat, te da u kombinaciji sa gvožđem čini lek koji bi predstavljao veliki napredak u toj grani medicine.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem