MATIČNJAK, KANTARION I ŽALFIJA UBLAŽAVAJU TEGOBE U MENOPAUZI

01.03.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1998 | Autor: | 0

Prirodna rešenja za žene u najboljim godinama

Menopauza ili klimaks u užem smislu predstavlja trajni prestanak menstruacije, kao posledica pada proizvodnje glavnih polnih hormona - estrogena i progesterona. Sama reč kaže - meno (menstruacija, mesec) i pausis (pauza, prestanak). Obično se javlja u periodu između 48. i 52. godine života.
Menopauza je potpuno prirodan fiziološki proces, a pozitivan stav daje pozitivne rezlultate. Svaki simptom moguće je ublažiti, a prirodni načini su uvek najbolji.
- Korigujte ishranu - u supermarketu idite prečicom do voća i povrća, u restoranu se najedite čorbe i salate, a na posao od kuće ponesite zdrav obrok koji uključuje mlečne proizvode. Što manje šećera i crvenog mesa, a što više belog mesa i ribe, žitarica i maslinovog ulja. Jedite hranu bogatu vitaminom B, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, jodom i hromom. Obavezan je i unos omega-3 masnih kiselina (losos).
- Recite zbogom lošim navikama - odvikavanje od cigareta, kontrolisan unos alkohola i kafe.
- Fizička aktivnost kao imperativ - hodajte najmanje 30 minuta dnevno, po mogućstvu u prirodi.
- Unosite dovoljno vitamina i minerala: pre svega kalcijuma, jer njegov nedostatak dovodi do osteoporoze (gubitka koštane mase). Ujedno treba uzimati i vitamin D, jer on potpomaže vezivanje kalcijuma u kosti, a blagotvorno deluje i na nervni sistem. Vitamin E je jedan od najboljih antioksidanasa u organizmu, koji štiti ćelije od oštećenja pod dejstvom slobodnih radikala. Zajedno sa vitaminom C dobra je prevencija za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova.
- Pijte 8 čaša vode dnevno, jer je hidratacija izuzetno važna za opšte stanje organizma.
- Koristite lekovite biljke - matičnjak deluje opuštajuće, umiruje i poboljšava raspoloženje i umne sposobnosti; kantarion pomaže kod depresije, valunga, noćnog znojenja i nesanice, a od davnina se i žalfija koristila u te svrhe; lavanda i nana umiruju glavobolje.
- Pronađite adekvatnu negu - podivljali hormoni u menopauzi nemaju milosti ni prema kosi, ni prema i koži. Prirodan proces starenja sa sobom donosi velike promene koje i te kako utiču na izgled. Stoga je svakoj ženi neophodno pravo kozmetičko rešenje koje će očuvati njenu lepotu i u zrelim godinama. Bore se mogu ublažiti, zdrav ten sačuvati i sprečiti opadanje kose ali samo uz prave preparate.

Pročitajte još:

DOBAR HOLESTEROL U MENOPAUZI POSTAJE LOŠ

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem