JAGORČEVINA KAO SOBNA BILJKA

28.02.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 5780 | Autor: | 0

Ako je gajite u stanu, uklanjajte redovno suve listove i obezbedite period mirovanja


Pijace su pune rascvetalih jagorčevina. Cvetovi su lepih intenzivnih boja, bele, bež, žute, crvene, plave, ljubičaste, ali i raznobojnih latica. Iako se pretežno gaji u bašti, uz malo truda može biti lepa sobna biljka. Originalne originalne vrste imaju jak opojan miris a nove su potpuno bez mirisa.
Za sobne uslove preporučuje se nekoliko vrsta jagorčevine. To su pre svega Primula obconica – obična sobna jagorčevina sa nazubljenim dlakavim listovima, Primula sinensis – kineska jagorčevina i Primula malacoides – mirišljava jagorčevina sa vretenastim cvetovima. Najbolje je da jagorčevinu zasadite sa lisno dekorativnim sobnim biljkama kao što su bršljan i ukrasne trave.
Jagorčevina se razmnožava najčešće semenom, koje treba sejati u periodu od februara do juna u saksije manjeg prečnika. Može se razmnožavati i deljenjem bokora posle precvetavanja.
U bašti jagorčevina se sadi u proleće. Odgovara joj supstrat za geranijume sa 20% peska ili perlita. Prija joj položaj u polusenci i temperatura od 5 do 18 stepeni. Pre presađivanja jagorčevine obezbedite vlažno, hranljivo i propusno zemljište. Presađene sadnice zalijte.
Pre cvetanja biljku bi trebalo prihranjivati tečnim đubrivom jednom u par nedelja – dodajte ga u vodu za zalivanje. Dok jagorčevina cveta, vodite računa da supstrat bude stalno vlažan. Posle cvetanja dovoljno je zalivati jednom nedeljno.
Ako jagorčevinu gajite u sobnim uslovima, obavezno uklanjajte osušene listove. Nakon cvetanja potreban joj je period mirovanja do jeseni, pa je zato čuvajte na lokaciji zaštićenoj od žege i jakih sunčevih zraka.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem