DA LI POSTOJI LEK PROTIV BOLA U DONJEM DELU LEĐA?

17.02.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 7117 | Autor: | 0

Problem rešavaju masti, masaža, akupunktura, joga ili grejanje

Novo pravilo glasi: za tretiranje bola u donjem delu leđa ne treba piti lekove jer ne pomažu. Nove smernice Američkog lekarskog koledža (American College of Physicians) preporučuju da se ovim pacijentima ne prepisuju lekovi protiv bolova, poput ibuprufena i sličnih. Pacijentima treba preporučiti masažu, akupunkturu, jogu ili grejanje, čak i ako se bol produži na 12 nedelja. Tek kada bol postane hroničan, odnosno traje duže od tri meseca, trebalo bi preporučiti lekove.
Razlog ovom velikom obrtu u pristupu problemu bola je rezultat eksperimenta koji je pokazao da pacijentima s bolovima u leđima nije bilo ništa bolje iako su uzimali lekove. Podjedanko dugo je trajao oporavak i kod grupe pacijenata koja je pila lekove i kod placebo grupe.
- Lekari bi trebalo da uvere pacijente da akutan i subakutan bol u donjem delu leđa nestaje, nezavisno od primena protivupalnih medikamenata. Trebalo bi izbegavati nepotrebno uzimanje skupih i potencijalno štetnih lekova, pogotovo narkotika - izjavio je predsednik Koledža dr Nitin Damle.

U prodavnicama Biljnog centra Magično bilje možete kupiti kreme, meleme i masti čija redovna primena može znatno da ublaži tegobe koje prati akutan i hroničan bol u donjem delu leđa.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net