PROVERITE SAMI KISELOST ZEMLJIŠTA

06.02.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1944 | Autor: | 0

Umesto da plaćate skupe analize, upotrebite sirće, lišće višnje, lakmus papir ili sok od grožđa

Za uspešno gajenje biljaka veoma je važno poznavati pH vrednost zemljišta. Ima mnogo priručnih metoda koje vam mogu pomoći da uradite analizu.
Pre setve ili sadnje bilo koje biljne vrste potrebno je dobro upoznati karakteristike izabranog zemljišta.
U istom zemljištu mogu da rastu različite biljke, neke će biti bujne, razgranate, sa obiljem plodova, dok će druge ostati kržljave, slabe bujnosti i rodnosti. Stanje u kojem su biljke veoma zavisi od kvaliteta i pH vrednosti zemljišta.
Kiselost zemljišta se izražava pH reakcijom i može da ima vrednost 0-14:
veoma kiselo zemljište - pH < 4,5
kiselo - 4,6 do 5
blago kiselo - 5,1 do 5,5
skoro neutralno - 5,6 do 6,4
neutralno - 6,5 do 7,3
blago bazno (alkalno) - 7,4 do 8
bazno - 8,1 do 8,5
veoma bazno - > 8,5.
Prema biljkama koje na njemu rastu možemo odrediti o kakvom zemljištu je reč. Većina biljaka raste na zemljištu slabo kisele i neutralne reakcije. Međutim, sve biljne vrste nisu iste u pogledu zahteva prema reakciji zemljišta.
Na neutralnom zemljištu rastu: beli i crveni luk, detelina, kupus, ladolež, repa, cvekla.
Na slabo kiselom zemljištu dobro rastu: krastavac, ruže, krompir, patlidžan, tikvice, grašak, kamilica.
Na kiselom rastu: paradajz, kiselica, peršun, bosiljak.

Postupci analize zemljišta
Postupak sa 9% sirćetom
Potrebno je uzeti kašiku zemlje i preliti je malom količinom sirćeta. Ukoliko je zemlja neutralna doći će do vrlo slabog penušanja. Kod kiselog zemljišta neće biti promena. Međutim, ako je zemljište bazno javiće se reakcija burnog penušanja, a to je najbolji pokazatelj da sirće reaguje sa bazama iz zemlje. Po intenzitetu stvaranja mehurića, penušanju, možemo da utvrdimo i da li je reč o slabije baznom ili baznom zemljištu. Što je više penušanja zemljište je baznije.

Postupak sa sodom
Kašiku zemlje treba preliti sodom rastvorenom u vodi. Neutralno i bazno zemljište neće reagovati, dok će kiselo reagovati i doći će do penušanja. Što je penušanje intenzivnije to je i kiselost zemlje veća.

Postupak određivanja pH reakcije lakmus papirom
Uzorak zemljišta treba očistiti od grančica i kamenčića i u staklenoj posudi rastvoriti u destilovanoj vodi. Rastvor zemljišta je potrebno procediti kroz nekoliko slojeva gaze ili filter. U profiltriran rastvor se zatim potopi lakmus papir koji će nakon nekoliko minuta promeniti boju. Dobijenu boju treba uporediti sa bojom na skali koja se dobije u paketiću lakmus papira.

Postupak sa čajem od lišća višnje, trešnje ili crvene ribizle

Za ovaj postupak potrebno je uzeti 3-4 lista trešnje, višnje ili crne ribizle i preliti ključalom vodom, a zatim pustiti da se ohladi. Hladnim čajem od lišća se onda prelije uzorak zemljišta. Nakon nekoliko minuta boja u staklenoj posudi će se promeniti. Crvenkasta boja je pokazatelj da je reč o kiselom i jako kiselom zemljištu, dok plava boja ukazuje na slabo kiselo zemljište. Zelenkasta boja ukazuje na neutralnu reakciju zemljišta.

Postupak određivanja pH reakcije sokom od grožđa
U staklenu teglu je potrebno staviti uzorak zemljišta i polako ga preliti sa sokom od grožđa. Ukoliko dođe do promene boje a na površini se pojave mehurići, to je znak da je reč o neutralnom zemljištu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem