SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O KOMBUHI...

31.01.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1565 | Autor: | 0

...a niste imali koga da pitate

Kombuha je napitak koji nastaje fermentacijom slatkog čaja s kulturom gljiva i bakterija. Zbog svojih svojstava je veoma zdrav, ali se savetuje konzumacija u umerenoj meri. Ovo su neke od najzanimljivijih činjenica o ovom piću.
Kombuha je nastala u Kini, a veruje se da datira još iz vremena 200 godine pre Hrista. U to vreme su je nazivali "čajem besmrtnosti", a do današnjih dana smatra se izvrsnim prirodnim lekom.

Probiotička dejstva
Kombuha se fermentiše sa simbiotičkom kolonijom različitih bakterija i plesni poznatijom kao SCOBY. To znači da pozitivno deluje na rad creva, jer se tokom fermentacije oslobađa čak 90 procenata šećera iz samog čaja, pretvarajući ovaj napitak u prirodno stedstvo za ublažavanje problema sa varenjem.

Saveznik u skidanju kilograma
Iako su efekti kombuhe na regulaciju telesne težine limitirani, zbog svega 30 kalorija u jednoj šolji, kombuha je mnogo zdravija opcija od voćnih sokova prepunih fruktoze. Studije koje su obavljene na životinjama pokazale su da ovaj napitak pokreće procese u telu redukujući unos kalorija.

Sadrži alkohol
Kvasac kombuhe se hrani šećerima što dovodi do proizvodnje alkohola. Prema regulacijama zdravstvenih organizacija svako piće koje sadrži više od 0,5 procenata alkohola smatra se alkoholnim pićem. Flaširanu kambuhu možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane, dok u slučaju kućne izrade morate biti oprezni zbog procenata alkohola koji može biti veći nego kod piva. U prvih 5 do 6 dana nakon pravljenja napitka nivo alkohola raste za čitavih 5,5 grama po litru, a nakon toga počne da opada.

Povećava energiju
Ukoliko patite od oboljenja kao što su anemija, kombuha je odlično rešenje jer zbog organskih kiselina povećava hemoglobin i protok kiseonika u krvi. Drugim rečima, povećaće vam energiju u delovima dana kada vam je najpotrebnija. Uz to sadrži i vitamin C koji povećava apsorpciju gvožđa u organizmu.

Sprečava propadanje zuba
Kombuha je piće ispunjeno kiselinama koje nakon nekog vremena sprečava negativne procese u zubima. Međutim, zbog citrusnih sastojaka koja u sebi sadrže bakteriju pletoru, savetuje se ispiranje usta vodom kao vid prevencije.

Jača imunitet
Kada ljudsko telo podlegne oksidativnom stresu, naš imunološki sistem je prvi na udaru. Blagotvorna kombuha se aktivno bori protiv tih stanja zbog nutritivnih svojstava koje ima u vidu velikih količina vitamina C i cinka koji smanjuju upalne procese.

Unapređuje mentalno zdravlje
Kombuha je probiotičko piće, ali pored digestivnog trakta koristi će imati i vaše mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da mikrobiota u crevima ima veoma važnu ulogu i u mentalnom zdravlju. Tako da ispijanje ovog čaja popravlja raspoloženje i smanjuje rizik od depresije i anksioznosti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem