ŠTA NAM RADI PLJESKAVICA...

27.01.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 703 | Autor: | 0

Samo jedan mastan obrok dovodi do prolazne insulinske rezistencije i slabog metabolizma masnoća


Telo zdravih osoba može da se oporavi od pohovanih šnicli ili čvaraka, ali redovno uživanje u takvom prejedanju moglo bi da ostavi trajne posledice.
Istraživači nemačkog Centra za dijabetes u Dizeldorfu podelili su ispitanike, zdrave i vitke muškarce starosti između 20 i 40 godina, u dve grupe i jednoj dali palmino ulje s ukusom vanile, a drugoj čistu vodu.
Piće od palminog ulja sadržalo je sličnu količinu zasićenih masti kao osam parčića pice s peperoni salamom ili jednog čizburgera sa pomfritom.
Pokazalo se da konzumiranje palminog ulja dovodi do trenutnog rasta nivoa masnoća i smanjene osetljivosti organizma na insulin.
Takvi obroci takođe uvećavaju nivo triglicerida u krvi, menjaju funkcije jetre i dovode do promena u aktivnosti gena, koje se povezuju sa bolešću masne jetre.
Samo jedan mastan obrok verovatno je dovoljan da dovede do prolazne insulinske rezistencije i slabog metabolizma masnoća u jetri, napisali su istraživači u svom radu koji je objavljen u “Žurnalu kliničkih istraživanja".
“Pretpostavljamo da mršavi, zdravi pojedinci mogu da kompenzuju takvo preterano unošenje zasićenih masnih kiselina. Međutim, česta izloženost takvoj hrani vodi do hronične otpornosti na insulin i bolesti masne jetre.”

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net