ČETIRI VRSTE KAŠLJA

27.12.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1079 | Autor: | 0

Da u moru sredstava za ublažavanje kašlja pronađete ono pravo


U jednoj studiji objavljenoj početkom 2013. godine istraživači su tvrdili da kašalj traje 18 dana, šta god mi radili da ga suzbijemo... Ipak treba da poznajete različite vrste kašlja i da naučite kako da ga olakšate.
Sa svih strana čuje se kašljanje i nakašljavanje najrazličitijih tonaliteta. Kao da je takmičenje u nekoj "kašljijadi"! Da u moru sredstava za ublažavanje kašlja pronađete ono pravo potrebno je da imate određene informacije: uzrok i intenzitet kašlja, kao i koliko dugo on traje. Za samolečenje veoma je bitno da se zna da li imate suv ili zreo kašalj.
Suvi nadražajni kašalj najčešće se javlja na početku prehlade jer je u početnoj fazi sluzokoža iziritirana prisustvom virusa. Nadražajni kašalj naročito je opterećujući noću jer je najučestaliji tokom sna. Ove napade kašlja možete ublažiti septoletama iz apoteke, tj. sredstvima na bazi dekstrometorfana ili pentoksiverina. Biljna alternativa su preparati koji sadrže koren hibiskusa ili islandsku mahovinu. Antispazmatično deluje i ekstarkt bokvice. Posle dve nedelje kašalj bi trebalo da bude izlečen.
Zreo kašalj u najvećem broju slučajeva predstavlja sledeći korak u toku prehlade ili gripa. Biljni preparati na bazi lista bršljana razgrađuju veoma gust i žilav sekret i na taj način olakšavaju njegovo izbacivanje iz bronhija. Isti efekat imaju i mukolitici koji sadrže mirtol, sastojak eteričnog ulja koji se dobija iz lista mirte. Kapsule na bazi prirodnog sastojka cineola podstiču samočišćenje disajnih puteva i sprečavaju hronične upale bronhija.
Težak bronhitis može se razviti iz običnog kašlja ili jake prehlade kada se na sluzokožu napadnutu virusima nasele i bakterije. U ovom slučaju morate da odete na pregled kod svog lekara, jer u takvim slučajevima deluje samo antibiotik. Tipični simptom je povećana sekrecija na osnovu trajne upale. Iz tog razloga iskašljavate sekret koji je bio zalepljen za bronhije.
Do razvoja hronično-opstruktivnog bronhitisa može doći kada godinama "vučete" nelečeni hronični bronhitis. Ovaj tip bronhitisa najčešće se javlja kod dugogodišnjih pušača i uzrok su upravo cigarete. "Opstruktivno" znači da su brohnije duži period sužene zbog čega je funkcija pluća drastično ograničena. Pored konstantnog iskašljavanja simptom opstruktivnog bronhitisa je i zviždanje pri kašljanju. Lečenje uništene strukture pluća nije moguće. Postoje ipak metode za ublažavanje simptoma, između ostalog i ugradnja ventila u predelu bronhija koja poboljšava izdisaj, tj. izlazak vazduha iz pluća.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem