MOŽE LI ’5:2 DIJETA’ BITI OPASNA ZA PLODNOST?

20.12.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 545 | Autor: | 0

Ovaj režim ishrane remeti nivo šećera kod žena i izaziva krvarenja između ciklusa


Dijeta 5:2 zasniva se na principu da se dva odvojena dana tokom nedelje, 24 sata posti, tj. znatno ograniči unos hrane. Ženama je dopušteno 500 kcal, a muškarcima 600 kcal dnevno. Autori ove dijete Majkl Mosli i Mimi Spenser tvrde da takav način ishrane tera organizam da troši masne naslage kao izvor energije. Vrlo brzo postala je izuzetno popularna, ali je nedavno naišla je na negodovanje stručnjaka.
Pozitivne i negativne strane dijete s dva dana posta
Nutricionistkinja Rut Tang tvrdi da ovo zvuči predobro da bi bilo istinito: “Ova dijeta stvarno smanjuje rizik od raka i dijabetesa snižavajući nivo glukoze i holesterola, nestaje hormon IGF-1 koji utiče na bolesti u vezi sa starenjem, a i kilogrami idu dole.” Ali, nije sve pozitivno.
“Većina istraživanja sprovedena su na muškarcima, a žene i muškarci različito reaguju na ovaj tip ishrane. Kod žena je negativno uticala na nivo šećera i kontrolu insulina. Mnoge žene koje su držale ovu dijetu žale se na krvarenje između ciklusa, kašnjenje menstruacije i bolove za vreme ovulacije. Zato bi ova dijeta mogla da utiče na plodnost kod žena”, tvrdi doktorka Rut.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem