SUVE ŠLJIVE MOGU BITI OPASNE PO ZDRAVLJE

13.12.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 4842 | Autor: | 0

Sumpor-dioksid, gas koji se koristi za sušenje voća i konzerviranje, uzrokuje alergijsku astmu, glavobolju, mučninu, povišen pritisak, konjunktivitis

Šljive se suše različitim metodama, a ovo sušeno voće omiljena je poslastica mnogih. Sadržaj šećera (glukoza, fruktoza, saharoza i ksilioza) u njima je veoma visok, dostiže oko 30 odsto. Sadrže oko 17g biljnih vlakanana 100 g plodova. Od vitamina najviše sadrže vitamine A i K, kao i vitamine B grupe. Od mineralnih materija u suvoj šljivi najviše ima kalijuma, kalcijuma i gvožda.
Ipak, prilikom kupovine suvih šljiva, obratite pažnju na sastojke navedene na ambalaži, kako biste se uverili da ne sadrže sumpor dioksid, koji predstavlja i sredstvo za konzerviranje, a to je zapravo gas koji se koristi za sušenje voća.
Ako suve šljive kupite u prodavnicama zdrave hrane, moralo bi da bude naznačeno da ne sadrže sumpor-dioksid. Ako nisu originalno pakovane, deklaracija mora da sadrži naziv proizvoda iz koga se vidi podatak o grupi proizvoda, datum proizvodnje i rok trajanja.
Bezbojni gas sumpor-dioksid se, inače, pojavljuje kao glavni produkt izgaranja sumpora u fosilnim gorivima. Smatra se jednim od najčešćih zagađivača vazduha. On predstavlja nusprodukt rada automobilskih motora i fabričkih postrojenja i tako zagađuje životnu sredinu.
U prehrambenoj industriji se primenjuje kao antibakterijsko sredstvo ili kao vodeni rastvor sumporne kiseline i njenih soli, sulfita. Koristi se kao antioksidans kod nekog voća da bi se zadržala svetla boja, jer se tamnjenjem tog voća gubi i ukus.
Sumpor-dioksid napada sistem za disanje ljudi i životinja. Glavobolja, mučnina, povišen pritisak, emfizem, crvenilo, konjunktivitis, samo su neke od tegoba koje ovo sredstvo može prouzrokovati.
Oboleli od astme su najugroženiji kada je u pitanju konzumacija suvih šljiva koje sadrže sumpor dioksid. Vrlo lako mogu dobiti napad tzv. sulfitne astme. Sumpor-dioksid i sulfati se koriste dugo, ali tek se nedavno otkrila veza između ovih jedinjenja i astme kod osetljivih osoba.
Kako se navodi na sajtu E-brojevi, posvećenom upravo aditivima u hrani, sumpor-dioksid se nalazi na listi alergena koje se, prema direktivi Evropskog parlamenta, mora jasno i vidljivo deklarisati, kako bi se kupce upozorili na sastojke hrane koji mogu uzrokovati alergije ili intolerancijena hranu, čak i onda kad se u hrani nalaze u vrlo malim količinama (kao npr. sastojci aditiva, pomoćnih dodataka u procesu proizvodnje, aroma i sl.).
Iz zdravstvenih razloga nije preporučljivo prekoračiti dnevnu dozuod 0,7 mg/kg telesne težine. Međutim, proizvođači hrane dužni su da deklarišu ovaj aditiv kao alergen samo ako je hrani dodato više od 10 mg/kg ili 10 mg/L, iako i značajno manje količine sumpora kod pojedinih bolesnika s astmom mogu uzrokovati napad astme.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem