ZAŠTO JE DOBRA KAKI JABUKA?

14.12.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1647 | Autor: | 0

Uz ovo voće koža sporije stari, vid i varenje su bolji, krvni pritisak normalan, srce i krvni sudovi zdravi...

Japanska jabuka, kaki ili persimon, ukusno je egzotično voće karakterističnog ukusa. Ima mnoga dobra svojstava.
Svi koji imaju loše varenje, konzumiranjem kakija, znatno će ga popraviti. Kaki ne sadrži masti pa kažu da – skida kilograme. Zbog velikog sadržaja vitamina A sprečava ubrzano starenje kože. Osim toga, kompleks vitamina B, uz vitamin A, dokazano pozitivno utiče na poboljšanje vida (sprečava kataraktu i noćno slepilo). Sadrži puno vitamina C, koji štiti organizam od prehlade i gripa.
Ova voćka bogata je i kalijumom koji pravilno reguliše krvni pritisak i sprečava bolesti srca i krvnih sudova. Odličan je stimulans za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Kaki sadrži snažne antioksidanse poput katehina, a prisutna je i betulinska kiselina. Njihova kombinacija omogućava ljudskom organizmu dozu lekovitih materija koje će ga zaštititi od tumora.
Kaki se razmnožava semenom, kalemljenjem i reznicama (u proleće). Sadi se kao i druge voćke – od jeseni do proleća. Zahteva plodna i vlažna zemljišta. Dobro podnosi hladnoću pa je niske temperature do minus 20 stepeni neće škoditi. Ne prska se protiv bolesti i ne napadaju je štetočine.
Sazreva i bere se u poznu jesen. Pokožica plodova i medna unutrašnjost mogu imati žuto-narandžastu boju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem