ZAŠTO GRIZEMO NOKTE I ZANOKTICE?

06.12.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 707 | Autor: | 0

Više od trideset posto svetske populacije je rob ove ružne navike

Griženje noktiju i zanoktica se, u najboljem slučaju, smatra lošom navikom, a u najgorem – zavisnošću. Osim što izgleda ružno, to je otvoreni poziv bakterijama, kojih na rukama ima na stotine hiljada, da uđu u usta.
Ovo su četiri glavna razloga zbog kojih ljudi imaju ovu lošu naviku:
Osećate se dobro
Profesorka psihologije Trejsi Fuskaže kako je relaksirajuće gristi nokte. Upravo zbog nesvesnog osećaja prijatnosti, griženje noktiju pruža nam utehu u stresnim situacijama, a može i da nas smiri pre nego što krenemo u obavljanje nekog teškog zadatka.
Vi ste perfekcionista
Vezano za gore navedeni osećaj prijatnosti, jedna ugledna studija pokazala je da se one osobe koje imaju „kratak fitilj“ (lako se razljute ili iznerviraju), najbrže smire griženjem noktiju.
Genetske predispozicije
Istraživanje je pokazalo da postoji veza između povremenog griženja noktiju i zanoktica i - porodice. Profesorka Šeri Lipner tvrdi da trećina „grizača“ ima nekoga u porodici ko takođe grize nokte.
To je opsesivno-kompulsivni poremećaj
Iako je Američko udruženjepsihijatara još 2012. proglasilo griženje noktiju nekim oblikom opsesivno-kompulsivnog poremećaja, veliki broj psihijatara ne slaže se sa ovom konstatacijom, smatrajući da je reč o pojednostavljivanju problema.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem