OD OPRAŠIVANJA VOĆA PČELARI AUSTRALIJE ZARADE DO 1,7 MILIJARDI $ GODIŠNJE

16.11.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1172 | Autor: | 0

Zemlja - kontinent na listi deset najvećih svetskih izvoznika meda

Australija je jedna od najvećih zemalja na svetu, sa ukupnom površinom od 7,7 miliona kvadratnih kilometara. Ali je veoma retko naseljena pa ima svega dvadeset miliona stanovnika.
Moglo bi se reći da je Australija idealna za pčelarstvo, iako su prve pčelinje zajednice donesene tek 1822. godine. Danas u ovoj zemlji ima skoro 600.000 košnica i više od 10.000 pčelara. Međutim, samo 700 pčelara poseduje oko 400.000 košnica, što predstavlja 70% ukupnog pčelarskog potencijala Australije. Ukupna proizvodnja meda kreće se u granicama od 17-25.000 tona godišnje. Prosečna proizvodnja je 67 kilograma po košnici, a da bi pčelarenje bilo isplativo, pčelari profesionalci moraju da proizvedu od 200 do 250 kilograma meda po košnici, jer je otkupna cena ispod jednog američkog dolara.

Mukotrpan rad
Medonosnu pčelu Apis mellifera u Australiju je 1810. godine prvi put doneo Semjuel Marsden, koji je pčelinja društva doneo iz Engleske. Međutim, nedugo nakon toga, Marsdenove pčele su izumrle. U drugom pokušaju, 1822. godine, pčele su preživele i tako je Australija postala pčelarska zemlja, jedna od najmlađih u svetu kada govorimo o ovom plemenitom pozivu.
Pola veka kasnije, u svakom delu ovog kontinenta mogli su da se pronađu pčelinjaci. Iako nisu bili brojni, med se itekako vrcao. Tridesetih godina prošlog veka pčelarstvo počinje da doživljava pravu renesansu. Industrija proizvodnje meda i pčelinjih proizvoda polako se razvijala. Poređenja radi, godišnja proizvodnja meda između 1921. i 1925. iznosila je oko 3.200 tona, da bi u periodu između 1949. i 1954. godine bila četiri puta veća.
Broj košnica gotovo je dosegao cifru od pola miliona. Iz godine u godinu, pčelari su mukotrpno radili. Rezultat nije izostao. Naime, početkom sedamdesetih, 524.000 košnica proizvodile su 22.000 tona meda. Ta brojka osamdesetih iznosila je 25.000 tona meda proizvedenih u 546.000 košnica. Od 1920. godine, proizvodnja se povećala za deset puta, uprkos čišćenju i uništavanju medonosnih biljaka.

Moderno pčelarenje
Ovaj period u istoriji pčelarstva Australije počinje sa „pokretnim ramom“, koji je 1852. godine izumeo Amerikanac Langstrot. Po prvi put pčelarima je omogućeno prenošenje pčela i legla sa okvira i uzimanje meda sa okvira bez uništavanja ili ubijanja pčela.
Od tada, pčelari Australije uživaju u pčelarenju. Naime, pčelari danas izvrcaju preko 30.000 tona meda, čija se vrednost procenjuje na oko pedeset miliona dolara. Oko 25 do 30 posto proizvodnje se izvozi, što Australiju svrstava u deset najvećih svetskih izvoznika meda. U poslednjih nekoliko godina proizvodnja meda smanjena je s obzirom na velike suše i pojavu šumskih požara.
Sve to uticalo je na smanjenje proizvodnje meda. Ali, vrednost industrije ostala je relativno stabilna zbog povećanja cena meda. Trenutno, cene su pod velikim pritiskom ostalih velikih proizvođača meda i izuzetne vrednosti australijskog dolara.
Osim meda, kao i kod nas, australijski pčelari proizvode pčelinji vosak, matice, rojeve, polen, matičnu mleč, propolis i pčelinji otrov, a veliku zaradu imaju i od pružanja usluga oprašivanja u sektoru voćarstva.


I Australiji preti varoa
Australija i Havaji su jedine dve države u svetu koje nemaju problema sa varoom. Bar za sada. Međutim, australijski naučnici strahuju da će varoa u narednim godinama stići i u ovu zemlju, i to iz susednih zemalja: Novog Zelanda i sa Papua Nove Gvineje. Ako se to dogodi, poljoprivreda ove zemlje biće na kolenima.
Naučnici su izračunali da će u sledećih trideset godina varoa ovu zemlju koštati od dvadeset do pedeset miliona američkih dolara. Pčelarska industrija ne bi bila na udaru, koliko uzgajivači badema, avokada, pamuka, svih vrsta voća, dinja i tikvi.
Kako se to ne bi desilo, vlasti ove zemlje donele su striktne mere o uvozu hrane i životinja. Napravljeni su posebni karantini u svakom delu zemlje.

Veliki biznis
Obratite pažnju: od oprašivanja različitih voćarskih kultura i naknade koju za to dobijaju, pčelari Australije zarade od sto miliona do jednu milijardu i sedam stotina hiljada dolara godišnje.
Na ovaj podatak, svaki komentar je suvišan.


Izvor: Lekoviti med

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem