11 NAVIKA KOJE LOŠE UTIČU NA BUBREGE

11.11.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 946 | Autor: | 0

Najopasniji su: cigarete, alkohol, grickalice, so i nedostatak vežbanja

Oštećenje bubrega je stalan proces koji se javlja tokom godina kao rezultat loših životnih navika i nepravilnog ophođenja prema drugim oboljenjima, kao što je dijabetes. Ovo su neke od navika koje morate da izbegavate:
Pušač ste
Pušenje veoma negativno utiče na krvni pritisak. Takođe, pušenjem povećavate kardiovaskularne bolesti, jer se povećava broj otkucaja srca, sužavaju krvni sudovi u bubrezima, šteti arterijama, i uzrokuje arteriosklerozu bubrežnih arterija.
Pušenje je smrtonosno za osobe sa dijabetesom, jer povećava šanse da imaju problem sa bubrezima. Takođe, povećava se rizik od gubitka bubrežne funkcije mnogo brže nego kod nepušača.
Uzdržavate se od odlaska u toalet
Neredovno mokrenje može biti veoma loše za bubrege. U suprotnom, zadržavate sve toksine koje treba izbaciti. Vremenom, to zapravo može dovesti do inkontinencije, kao i bubrežnog kamenca i drugih oštećenja bubrega.
Jedete previše slatkiša i grickalica
Konzumiranje previše fruktoze može uticati na porast nivoa mokraćne kiseline i na kraju dovesti do oboljenja. Oni sa dijabetesom su već pod visokim rizikom od razvoja bubrežnih problema. Birajte poslastice sa više vlakana, a manje šećera.
Ne proveravate krvni pritisak
Hipertenzija je vodeći uzrok oštećenja bubrega. Konsultujte se sa svojim lekarom oko preporučenog nivoa, redovno proveravajte i preuzmite mere kako bi se smanjio visok krvni pritisak, ukoliko ga imate.
Uzimate lekove „na svoju ruku“
Određeni lekovi mogu izazvati oštećenja bubrega ako se uzimaju na pogrešan način ili se ne prati njihovo dejstvo. Lako dostupni lekovi protiv bolova kao što je aspirin i ibuprofen su loši za bubrege ako se uzimaju redovno ili na dnevnoj bazi. Određeni antibiotici takođe mogu biti štetni.
Izbegavate vežbanje
Vežbanje je odlično za telo i cirkulaciju i može vam pomoći da regulišete krvni pritisak i dijabetes. Takođe, vežbanjem smanjujete težinu i opterećenje kičme. Kao što su studije pokazale, gubitak težine može pozitivno uticati na funkciju bubrega.
Ne hranite se pravilno
Zdrave ishrana ne znači da treba da je jedete samo kada imate problema sa bubrezima.Ali, ako već imate problema, možete ih poboljšati. Vaš lekar može predložiti dijetu koja sadrži manje kalijuma i fosfora. To znači da tradicionalno "loše" namirnice kao što su beli pirinač, beli hleb i testenina, odjednom postaju dobri za vas! Jedite mnogo svežeg povrća i voća (pogotovo jabuke, breskve, šargarepu).
Preterano konzumirate alkohol
Kada preterujete sa alkoholom bubrezi su pod ogromnim pritiskom. Na taj način može doći do njihovog oštećenja. Alkohol dovodi do dehidratacije, a takođe, uzrok je bolesti jetre, što zauzvrat ometa regulaciju protoka krvi u bubrezima.
Preterano konzumirate so
Visok nivo natrijuma u vašoj ishrani je veoma problematičan, pogotovo ako imate sklonosti ka hipertenziji. Mnoge grickalice, većina brze hrane, konzervirana hrana i upakovane namirnice, sadrže velike količine natrijuma, pa ih treba smanjiti. Odlučite se za sveže rezano voće, povrće, orahe, ili domaće grickalice. Ograničite unos natrijuma na oko 2300 mg dnevno.
Ne pijete dovoljno vode
Pravilan rad bubrega zavisi od adekvatnog protoka tečnosti. Dehidracija je jedan od razloga za oštećenja bubrega i stvaranje bubrežnog kamenca.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem