HERPES I HIV IZAZIVAJU KACER

08.11.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 785 | Autor: | 0

Samo pet virusa odgovorno je za više od 20 oblika raka

Američko Ministarstvo zdravlja dodalo je na listu izazivača raka još sedam uzročnika, od kojih su pet virusi. Druga dva elementa su trikloretilen (TCE) i kobalt koji se često koristi u punjivim baterijama i vojnoj opremi.
- S obzirom da je 12 posto svih karcinoma u svetu povezano sa virusima za koje ne postoji vakcina, prevencija je nužna kako bi se broj obolelih što više smanjio. Postoje i načini na koje se ljudi mogu zaštititi od kobalta i TCE-a - izjavila je ovim povodom Linda Birnbaum, direktorka Nacionalnog instituta za zdravlje, nauku i okolinu, prenosi ABC News.
Pet patogenih virusa koji su povezan sa više od 20 različitih karcinoma, uključujući rak očiju, kože, pluća, trbuha i limfnih žlezda:
1. HIV (virus humane imunodeficijencije) - virus je koji vodi do razvoja AIDS-a. Povećava rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući Non Hočkins i Hočkinsov limfom, rak jetre i Kapošijev sarkom.
2. HTLV, humani T-limfotropni virus - može da izazove limfom, leukemiju i neurološke bolesti
3. Epštajn-Barov virus (EBV) - herpes virus, primarno poznat kao okidač groznice žlezda, tj. bolesti poljupca ili infektivne mononukleoze. Povezuje se i sa četiri tipa limfoma.
4. Humani herpes virus 8 (KSHV) - pripada porodici gamaherpesvirusa i odgovoran je za Kapošijev sarkom i dve retke vrste limfoma.
5. Merkel ćelijski Polyomavirus - uzrokuje redak oblik raka kože tj. karcinom bazalnih Merkel ćelija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem