MENSTRUACIJA MENJA ŽENSKI MOZAK

25.10.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 464 | Autor: | 0

Pod naletom estrogena pamćenje postaje bolje

Najnovija istraživanja naučnika na Institutu za nauku ljudskog mozga i kognicije Maks Plank u Lajpcigu otkrila su da hipokampus u mozgu žena malo naraste svakog meseca kada se kod žena poveća nivo estrogena, pa se potom smanji kada proizvodnja hormona opadne.
Prethodno je utvrđeno da hipokampus, koji se smatra ključnim delom mozga zadužen za pamćenje i raspoloženje, može postepeno promeniti svoju veličinu pod uticajem okoline i okruženja čoveka. Nekoliko studija utvrdilo je da londonskim taksistima hipokampus naraste do abnormalne veličine zbog toga što moraju u pamćenju da drže lokacije ulica i znamenitosti prestonice Engleske, piše Independent.
Međutim, ovo je prva studija koja sugeriše da veličina hipokampusa kod žena može biti povezana s menstrualnim ciklusom, odnosno da reaguje na promene u nivou hormona.
– Otkrili smo da veličina hipokampusa kod žena raste paralelno s povećanjem nivoa estrogena uoči početka ovulacije – objasnila je naučnica Klaudija Bart.
– Proučavanjem mogućnosti mozga da se adaptira možda možemo doći do podataka koji će pomoći ženama čiji su zdravstveni problemi povezani sa nivoima hormona – kaže dr Sačer.
Sačerova je dodala da bi veći hipokampus kod zdravih žena mogao biti posledica kompenzacije zbog variranja nivoa hormona i načina da se ponašanje tokom tog perioda održi ujednačenim.
– Važno je razumeti kako se ponaša mozak zdravih ljudi jer ćemo tako otkriti šta se događa kod onih obolelih od demencije i depresije – rekla je Sačer. – Ali za to je potrebna znatno opsežnija studija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem