ANALGETICI MOGU DA OŠTETE BUBREGE

10.10.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 504 | Autor: | 0

Dugotrajno korišćenje lekova protiv bolova može da ugrozi tkiva i strukturu ovog organa

Kod dugotrajnog korišćenja analgetika treba obratiti pažnju na stanje bubrega, posebno ukoliko se uzimaju veće doze, upozoravaju danski naučnici. Bez obzira na to da li ih pijete na svoju ruku ili po preporuci lekara, mogu da smanje dotok krvi u bubrege, a time i da dovedu do poremećaja u radu.
Istraživanja su pokazala da se godišnje dijagnostikuje poremećaj u radu ovog organa kod jednog do tri odsto ljudi zbog zloupotrebe lekova, među kojima je najviše nesteroidnih, protivupalnih medikamenata koji ublažavaju bolove i snižavaju temperaturu. Osim toga, pušači su skloniji oštećenju bubrega, jer imaju belančevine u urinu. Češće im je potrebna dijaliza kao i transplantacija bubrega, pokazala su istraživanja.
Konzumiranje previše šećera komplikuje zdravlje i uglavnom dovodi do dijabetesa i gojaznosti, koji su glavni faktori rizika za nastanak bolesti bubrega. Zato se preporučuje manje šećera, jer to znači manje kalorija, na čemu će bubrezi biti više nego zahvalni.
Istovremeno, previše soli može da dovede do povišenog pritiska, a za hipertenziju se zna da oštećuje bubrege. Vremenom može doći i do otkazivanja. Zato bi osobe koje imaju visok pritisak i bolesne bubrege trebalo dnevno da unose najviše 1,5 mg soli.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem