ZAŠTO TREBA DA JEDETE KRUŠKE?

06.10.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1422 | Autor: | 0

Prirodna riznica vitamina B grupe

Kruška se, baš kao i jabuka i dunja, svrstava u porodicu ruža. Postoji nekoliko hiljada vrsta krušaka, a svaka vrsta je drugačijeg oblika, boje, veličine, ukusa.
Iako se od njih pravi vrlo kvalitetna rakija a koriste se i u kompotima, pekmezima i kao konzervirani voćni proizvodi, preporučuje se da kruške konzumirate što ćešće jer su jako bogate vitaminima B grupe. Oni pak pomažu organizmu da se nosi sa stresom, jer "hrane" živčani sistem i učestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljenih hidrata.
To da bi kruške trebalo da budu pri samom vrhu kada je reč o izboru voća, govori i činjenica da su odličan izvor topivih vlakana. Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Takođe su bogat izvor bakra, fosfora i kalijuma, a u manjim količinama sadrže kalcijum, hlor, gvožđe, magnezijum, natrijum i sumpor.
Osim što prirodno regulišu nivo šećera u krvi, što ih čini idealnom dijetnom namirnicom, imaju i preventivno delovanje na bolesti srca i krvnih sudova jer snižavaju nivo štetnog holesterola i deluju na apsorpciju žučnih kiselina.
Holandski naučnici utvrdili su da je funkcija pluća najbolja kod osoba koje redovno jedu kruške (kao i jabuke, koje takođe sadrže kvercetin). Osim toga, svakodnevna konzumacija ovog voća značajno snižava rizik od pojave astme.
Osim toga, zanimljivo je da kruške Viljamovke sadrže velike količine kalcijuma i gvožđa u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u ishrani žena iznad 40 godine.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem