KALIJUMOVA VS CELEROVA VS HIMALAJSKA SO

30.09.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 6185 | Autor: | 1

Da li znate u čemu je razlika?


Svi već znamo da ne treba preterivati sa unosom soli. Jedna od varijanti u zaštiti zdravlja je i upotreba tzv. supstituta – kalijumove ili celerove soli. Da li znate u čemu je razlika?

Kalijumova so
Već je poznato da u prodavnicama može da se nađe kalijumova mešana so, koja se uglavnom upotrebljava kao supstitut za običnu kuhinjsku so, natrijum hlorid. Kalijumova so, doduše, sadrži i natrijum hlorid, a otprilike 1/3 mase je kalijum hlorid. Ako se pitate - zašto se uopšte kalijum hlorid meša sa natrijum hloridom, odnosno zašto samo ne pređemo na kalijum hlorid, odgovor je da on ima drugačiji, gorak i pomalo „metalan“ ukus, svakako neprijatan, pa se mešanjem u pomenutom odnosu on gubi ili smanjuje na najmanju meru.
Cela ideja pronalaženja zamene za kuhinjsku so je u tome da se natrijum smatra za jednog od najvećih krivaca za pojavu visokog krvnog pritiska, hipertenzije, pa je poželjno što manje unositi običnu so koja ga sadrži. Kalijumova so je, dakle, sa manjim sadržajem natrijuma, pa samom zamenom uz zadržavanje količine unete soli smanjili unos natrijuma za trećinu.

Himalajska so
Jedna od zamena za kuhinjsku so je i himalajska so koja ima pomalo neobičnu, rozikasto-belu boju. Boja dolazi od mnoštva (osamdesetak) minerala koji se prirodno nalaze i u organizmu, a od kojih su najbitniji magnezijum, kalijum, jod, kalcijum, bakar i gvožđe. Za razliku od obične soli, himalajska ne utiče u tolikoj meri na zadržavanje tečnosti u organizmu i lakše se apsorbuje. Malo manje opterećuje bubrege od kuhinjske soli i svakako se preporučuje više od obične kunjinjske soli u ishrani, 2-3 g dnevno.
Ono što ipak treba imati na umu, da je himalajska so i dalje stari „ne-baš-dobri“ natrijum hlorid, pa osobama koje pate od hipertenzije neće biti preterano korisno ako je uzimaju umesto kuhinjske ili morske soli. Kuhinjska so košta 30-40 din/kg, himalajska je znatno skuplja.

Celerova so
Celerova so je zamena za običnu so kod koje je deo soli zamenjen mlevenim celerom, dakle, 40% je celer, a 60% jodirana morska so. Celer je veoma zdravo povrće i začin i dosta se upotrebljava u dijetalnoj ishrani i daje prijatnu aromu jelima. Celer sadrži vitamine B1, C, E, K, i provitamin A. S obzirom da je celer dobar i za upotrebu kod hipertenzije, ova so se može smatrati za dobru alternativu običnoj soli. Celer je takođe diuretik, pa izbacuje nepotrebnu tečnost, a stimuliše i varenje.

Komentari (1)

Zikica
Odlican komentar, kratko, ali i sazeto, bez dodatnih nepotrebnih informacija, odlican tekst, sve pohvale
+1 -0

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem