ZGLOBOVI BOLE I OD HRANE

29.09.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 3479 | Autor: | 0

Oboleli od artritisa treba da izbegavaju paradajz, kukuruz, suncokret...

Nema načina da stanje bolnih zglobova zauvek nestane, ali postoji hrana koja donekle pomaže i deluje protivupalno, kao maslinovo ulje, orašasti plodovi i masna riba. Postoji, međutim, i hrana zbog koje zglobovi jače bole.
Možda neku od ove hrane uzimate svakodnevno, a ako patite od bolnih zglobova, tom hranom pomažete da upala bukne.
1.Paradajz
Iako se misli da paradajz deluje protivupalno, ljudima koji pate od specifične vrste artritisa, gihta, hrana crvene boje izaziva jači bol. Analiziranjem podataka 12.720 osobe od kojih nisu svi imali giht, ustanovljeno da paradajz diže vrednost mokraćne kiseline u krvi. Visoke vrednosti mokraćne kiseline jedan su od uzročnika gihta. Ukoliko niste spremni da se odreknete paradajza, uzmite lekove koji održavaju normalnu vrednost mokraćne kiseline u krvi.
2. Kukuruz, suncokret, šafran, soja i pamučna ulja
Svi smo čuli da su omega-3 masne kiseline, kojih najviše ima u masnoj ribi i orasima, dobre za zdravlje. A šta je sa omega-6 masnim kiselinama? Verovatno ih uzimate i više nego što treba. Uobičajena ishrana sadrži oko 25 puta više omega-6 masnih kiselina nego omega-3. A one mogu štetiti zglobovima i izazvati probleme sa astmom, kardiovaskularnim bolestima i upalama. Svako sa reumatoidnim artritisom trebalo bi da pripazi koliko konzumira pržene hrane, margarina, žumanaca i mesa.
3. Slatki gazirani napici
Čak i dijetalni napici imaju mana. A naročito slatki napici ne čine ništa dobro za zdravlje. Osim što smo zbog njih izloženi pojačanom riziku od dijabetesa i srčanih bolesti, konzumacija previše šećera može biti uzrok upala. Analiziranjem podataka dveju velikih studija rađenih tokom 30 godina, naučnici su ustanovili da su konzumenti gaziranih pića u većem riziku od oboljevanja od artritisa. Samo jedno gazirano piće dnevno povećava rizik od artritisa.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 10h-14h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem