PMS DIJETA

26.09.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 601 | Autor: | 0

Uz neke namirnice ne samo da ćete se osećati bolje, već ćete izgubiti i kilograme

Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu bavili su se PMS-om i uticajm ishrane na tegobe koje neke dame imaju tokom ciklusa. Naučnic su zaključili da prilagođavanjem ishrane svakoj fazi ciklusa organizam dobija ono što mu treba. Štaviše ispitanice su tokom šestomesečnog režima u proseku izgubile 2,23 kilograma.
- Žene bi trebalo da uvedu više reda u svoju ishranu. Postoje faze tokom ciklusa kada je sasvim u redu jesti više, ali to ne znači da posegnete za polovinom torte ili ribom koja je pržena u dubokom ulju. Postoje i druge namirnice koje mogu utoliti glad, a neće dovesti do nakupljanja masti u organizmu - kaže Limor Baum, dijetetičarka iz Njujorka.
Prva faza - dani 1-5
Od prvog dana menstruacije većina žena oseća olakšanje jer prestaju napetost, razdražljivost i bol. Ova hormonska promena obično čini da se žene osećaju umorno. U ovoj fazi apetit je obično manji nego inače. Slušajte svoje telo - manji i laganiji obroci biće dovoljni. Osigurajte dovoljno vitamina C, najbolje iz voća, i vitamina B, što ćete najbolje postići obrokom zobenih pahuljica sa semenkama susama ili omletom od jaja.
- Najvažnije je osigurati dovoljno gvožđa, objašnjava Limor Baum. Dakle, stavite naglasak na crveno meso, školjke, mahunarke, tamnozeleno lisnato povrće i susam. Dobro je konzumirati i jogurt, radi unosa kalcijuma.
Druga faza - dani 5-13
To je faza kad se žena počinje da se oseća fantastično, jer kako raste nivo estrogena, tako rastu i njen libido i energija. Ta faza traje oko 10 dana (dužina varira od osobe do osobe), a naziva se ‘folikularnom fazom’ jer je to vreme sazrevanja jajne ćelije, koja će nakon toga biti slobodna i spremna za oplodnju. Sa povećanjem energije bićete aktivniji i biće potrebno više ‘pogonskoga goriva’. Vitamin B12, kojeg ima u crvenom mesu, jedan je od ključnih za pripremu tela za povećanu aktivnost. Preporučuje se i više kapsaicina, koji poboljšava prokrvljenost. Ima ga u čili papričicama.
Treća faza - dan 14
Tačnije, to može biti između 12. i 16. dana ciklusa – to je faza u kojoj su zrele jajne ćelije slobodno krenule niz jajovod i mogu biti oplođene. To je vrhunac ciklusa, faza u kojoj su žene najaktivnije i njihov seksualni nagon je na vrhuncu. Nivo energije sada je najviši, pa je kvalitet ishrane od presudnog značaja. U ovoj fazi važno je osigurati dovoljno cinka, koji je ključan za deobu ćelija i važan za zadržavanje plodnosti. Dobar izvor cinka su: riba, smokve i celovite žitarice.
Četvrta faza - dani 15-28
Prva dva, tri dana ćete se verovatno osećati dobro, ostalo je najteže razdoblje tokom celog ciklusa. Materica se priprema za moguću trudnoću i sluznica postaje deblja. Estrogen i testosteron tonu, a telo proizvodi više progesterona. Počinje PMS: grčevi, bolovi, glavobolja, letargija, ljutnja, bol u grudima, umor u nogama i faze intenzivne gladi. Apetit se povećao. Ako žudite za ugljenim hidratima, jedite ih, ali pazite da su to proizvodi od celovitih žitarica. Žudnju za slatkim utolite voćem, tamnom čokoladom, smutijem ili maslacom od kikirikija, koji možete zasladiti s malo meda, a izbegavajte grickalice, keks, prerađene sokove i slično. Magnezijum, omega 3 masne kiseline i mlečni proizvodi pomoći će da se bolje nosite s PMS-om.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem