MANGO – ZAMENA ZA ČOKOLADU

16.09.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 592 | Autor: | 0

Puter od ove vrste voća je po hemijskom i fizičkom sastavu dovoljno sličan kakaou

Ljubitelji čokolade mogli bi uskoro ostati bez svoje omiljene poslastice, budući da stručnjaci već duže vreme upozoravaju na nedostatak kakaoa od kojeg se pravi. Međutim izgleda da bi se u budućnosti čokolada mogla proizvoditi od manga.
Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports, pokazuje da bi se na ovaj način, mogao rešiti dugogodišnji problem manjka kakao plodova.
"Divlji mango je voće čiji je pravi potencijal još uvek do kraja nerazjašnjen", rekla je Sajma Akhter, utorka istraživanja.
Globalna proizvodnja kakaoa je u značajnom opadanju proteklih godina zbog nekoliko faktora kao što su klimatske promene i manjak useva, a potražnja je sve veća.
Proizvođači kakaoa su takođe na udaru zbog nejednakog postupanja prema radnicima, upošljavanja dece i neplaćenog rada.
Istraživanje je pokazalo da je puter od manga po hemijskom i fizičkom sastavu dovoljno sličan kakaou, i da bi mogao poslužiti kao zamena za pravljenje čokolade.
"Divlje voće kao što je mango bitan su izvor hrane, lekova i prihoda u ruralnim područjima, ali ga je sve manje zbog ilegalne seče šuma. Ako bi se jedna takva vrsta koristila za proizvodnju čokolade to bi joj pomoglo da se održi", naglašeno je uzaključku istraživanja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem