DA LI UZIMATE DOVOLJNO JODA?

19.09.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 837 | Autor: | 0

Proverite uz mali kućni test


Jod je jedan od najvažnijih elementa za naš organizam. Višak ili nedostatak utiče na telesnu težinu, mentalno zdravlje, funkcije mozga i drugih organa, opšte stanje organizma.
Kod nedostatka joda u organizmu, štitna žlezda se povećava pokušavajući da nadoknadi i napravi dovoljnu količinu ove supstance. Veoma je važno na vreme odrediti nivo sadržaja joda u organizmu. To možete da učinite u kućnim uslovima pomoću jednostavnog testa.
Test za određivanje vrednosti joda u organizmu
Uveče pred spavanje nanesite pomoću štapića za uši ili obične vate na unutrašnji deo ruke 3 linije povidon joda: tanku, malo deblju i najdeblju.
Ako ujutro ne vidite trag sve tri linije, obavezno se obratite endokrinologu, da se odrade analize i prepišu neophodni preparati joda.
Ako je ostala samo jedna deblja linija, preispitajte svoj režim ishrane. Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so. Školjke, morska alga kelp i drugi morski organizmi apsorbuju velike količine joda u morima. Sveži sir, pogotovo od kozjeg mleka, nedozreli plodovi oraha, jaja, suva kajsija, beli luk, susam, soja, spanać su takođe dobri izvori joda.
Ako je nestala samo tanka linija – vaše zdravlje je van opasnosti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem