NJEMU VRUĆE, A NJOJ HLADNO

07.09.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 320 | Autor: | 0

Ovaj nesklad u temperaturi nije razlog za svađu, već je posledica cirkulacije i faktora koji utiču na nju

Hormoni, manja konstrukcija tela i niža stopa metaboizma su faktori koju utiču na to da žene brže gube toplotu tela.
One imaju manju mišićnu masu koja stvara toplotu i obično je brže gube pred ciklus. Međutim, za razliku od muškaraca, žene su bolje u očuvanju osnovne unutrašnje temperature tela i to zbog reprodukcije.
Ako se smanji temperatura u prostorije, cirkulatorni sistem će preusmeriti krv daleko od njene kože i ekstremiteta. Kod muškaraca se temperatura tela postepeno smanjuje, tako da oni ne primećuju razliku. Iako fiziološki ne postoji strukturalna razlika u cirkulaciji kod žena i muškaraca, žene češće osećaju promene ovog procesa.
Temperatura tela se kod žena menja i sa njenim ciklusom. Pre ciklusa, temperatura tela pada i dolazi do smanjenja gvožđa u krvi, što dovodi do manjeg broja crvenih krvnih zrnaca, a samim tim i do manjka toplote.
Još jedan razlog, koji važi za oba pola, su i cigarete. Pušenje negativno utiče na cirkulaciju, pa će verovatno žene koje konzumiraju cigarete imati problema sa slabom cirkulacijom i gubljenjem toplote tela.
Ono što može da dovede do boljeg protoka krvi je redovno vežbanje. Kardiovaskularne vežbe će uticati na povećanje broja kapilara u telu i generalno poboljšati cirkulaciju. Isto važi i za plivanje i vožnju bicikla.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem