STOMAČNI GRIP TRAJE SEDAM DANA

07.08.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 2559 | Autor: | 0

Proveren recept – kamilica i nana

Lekari poslednjih dana imaju povećan broj pacijenata sa stomačnim virusom. To je gotovo uobičajeno za ovo doba godine, jer visoka spoljna temperatura pogoduju širenju infekcije koja se uglavnom prenosi prljavim rukama i predmetima, preko zaražene osobe, kao i putem hrane.
Kod većine ljudi stomačne viroze prolaze za nedelju dana uz obaveznu nadoknadu tečnosti i dijetalnu ishranu.
U slučaju infekcije neophodno je da se dnevno popije oko dva litra tečnosti, bilo vode, čaja ili slanog rastvora. Posebno su blagotvorni rashlađeni čaj od nane i kamilice. Istovremeno, veoma je bitno da se ne jedu meso, mleko i jaja, već kuvani krompir, pirinač, dvopek ili tost, supe iz kesice, a od voća pečene jabuke i banane. I tečnost i hranu trebalo bi jesti često i pomalo, po gutljaj ili zalogaj. Sa uobičajenom ishranom treba početi tek kada se stolica normalizuje.
Tokom trajanja tegoba nije poželjno da se dijareja zaustavlja lekovima, jer se tečnim stolicama virus izbacuje iz organizma. Lekove protiv povraćanja - antiemetike trebalo bi uvesti onda kada u povraćenom sadržaju nema primesa hrane koja je izazvala infekciju. Osim toga, sve vreme trajanja virusa i desetak dana nakon izlečenja preporučljivo je uzimati probiotike koji će da stabilizuju crevnu floru.
Osnovni simptomi stomačnog virusa su oštar i prodorni bol u trbuhu, blaga malaksalost, gubitak apetita, osećaj mučnine, povraćanje, povišena telesna temperatura i prisustvo tečnih stolica.
Najveća nevolja koju ovo stanje može da uzrokuje je dehidratacija, a ona može da se vidi po jeziku koji je beličaste boje, suv i hrapav. Ako se i pored primenjene terapije, koja se uglavnom svodi na dijetu i izbegavanje napora, tegobe poput povišene telesne temperature, dijareje ili povraćanja pogoršaju trebalo bi potražiti pomoć lekara. U suprotnom gubitak vode iz organizma može da uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.
Stomačne viroze mogu da se iskomplikuju kod starih osoba sa hroničnim oboljenjima i oslabljenim imunitetom. Isto važi i za najmlađe koji usled učestalog povraćanja i dijareje brže dehidriraju.
Pored stomačnih virusa, koje najčešće izazivaju adeno i rotavirusi, moguće su i bakterijske infekcije od kojih je najčešća salmonela.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 10h-14h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem