TRPEZA OD SAMONIKLOG BILJA

11.08.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1267 | Autor: | 0

Planina umesto grada: Mirjana Petrović


Rođena Beograđanka, meteorolog i majka troje dece, odabrala je da veći deo godine bude građanka malog sela na Staroj planini gde živi bez struje i hrani se isključivo biljkama koje sama ubere

Kad je završila studije meteorologije, Mirjana Petrović se nadala da ostane u nauci, a postala je domaćica. Volela je uzbuđenja, more, planine, daleke zemlje, a rodila je troje dece, što se ispostavilo podjednako uzbudljivo. Nekadašnji padobranac, ronilac, planinarka, ova rođena Beograđanka danas je prevodilac i građanka sela Dojkinci na Staroj planini gde provodi svako leto.
- Mislim da je želja o dugom boravku u prirodi oduvek postojala u meni. Otkad znam za sebe volela sam prirodu, penjanje po drveću, branje voća (u našem i tuđim dvorištima), cveća… Danas sam zahvalna roditeljima koji su kupili kuću sa dvorištem, potom i vikendicu van grada, gde smo sadili mali povrtnjak u koji su nas vodili svake nedelje na izlet. Volela sam da pravim šatore od starih ćebadi i valjda sam tada i 'projektovala' svoj život na planini.
Kako izgleda jedan Vaš dan na Staroj planini? Koje biljke sakupljate?
- Dani su različiti, jer su godišnja doba različita, različito je vreme, različiti su društveni događaji u našem komšiluku i obližnjem selu. Idealan dan počinje vatricom, majušnom šoljom kafe, komadićem ratluka i hladnom izvorskom vodom u prohladnom osvitu dugog letnjeg dana, a potom dolazi kratka šetnja koja služi za prikupljanje ,materijala, za doručak i ručak tog dana - tu obavezno ide zeleno povrće za čorbu i salatu, pečurke... Njih uvek berem rano ujutru, kao i koprivu od koje odmah napravim pitu. Vraćam se kući, ukućani i gosti (ako ih ima) već su na nogama, loži se vatra, mesi hleb, sprema se hrana, i onda se svi okupljamo za doručak (sve se dešava napolju, na dugačkom stolu pod nadstrešnicom). Onda se peru sudovi, i tad počinje ,dan,. Obično imamo već isplanirano šta ćemo i gde ćemo: da li ćemo ,nebu pod oblake, da beremo borovnice i maline ili lekovito aromatično bilje, da li ćemo u neki istraživački pohod, da li na kupanje, ili ćemo možda poći da pomognemo nekom u sakupljanju sena… Ručak obično bude popodne. Posle toga, ako nismo previše umorni, radimo ,korisne, poslove: skupljamo suvo granje za loženje (nikad ne sečemo drveće), možda malo čeprkamo u baštici, ako neko naiđe družimo se, planiramo šta dalje… Uveče, pošto nemamo struje, čitamo naglas uz led-lampicu (do skoro je to bila sveća), to svi volimo, čak i naša keruša koja prosto obožava te trenutke kada smo svi zajedno (pri tom je uvek neko češka).
Kažete da nije lako doživeti sudar sa prirodom. Zašto?
- Priroda jeste lepa, ali je jaka. Ta jačina je nekako elementarna, to je nešto sa čime se uopšte ne susrećemo u gradu. Naprosto, jedna vrsta energije koja vas opkoli sa svih strana i kojoj treba odoleti (naravno, toga postanete svesni tek posle izvesnog vremena, ne odmah). Što kaže jedna naša susetka: ,Treba se uhvatiti u koštac sa ovom planinom., Gradski čovek se oseti sićušnim, nejakim, nedoraslim… Brđani sa tim žive ceo život, a mi moramo da se navikavamo, i to postepeno.
Kako tačno izgleda Vaš jelovnik?
- Jedem apsolutno sve što i svi, s tim što sam s godinama, radi zdravstvenih problema kojima sam sklona, naučila da treba da izbegavam šećer, mleko i mlečne proizvode, belo brašno, alkohol… (Naravno, ja to ipak jedem krišom i od sebe, ali vrlo malo). Mogu bez mesa, i jedem ga vrlo retko. Jedino zanimljivo je to što bilo gde da sam, ja ubacujem u svoju ishranu, kad god je moguće, samoniklo bilje, pre svega zeleno divlje povrće (što bi se reklo korov), divlje voće, korenove pojedinih biljaka, začinsko i lekovito bilje…
Da li ste primetili neke pozitivne zdravstvene promene od kada boravite na planini i hranite se zdravo?
- Naravno, to se mora primetiti. Ni pre nisam bila bolesna, ali to stanje lakoće, sabranosti i sklada neuporedivo je sa stanjem u kome se nalazimo u gradu, ma koliko da vodimo računa o ishrani i kretanju… Svi se na planini promenimo, podmladimo i nadahnemo… Uvek mi je teško da se vratim u grad, mada to sad nekako i 'progutam'. Jedino bih htela da poručim svima da svoj odmor ne cepkaju na mnogo malih, po pet dana, jer to nije nikakav odmor, već nov stres. Organizam, i star i mlad, prvih petnaest dana samo se prilagođava novoj sredini, a tek posle počinje da sakuplja 'rezerve' zdravlja koje ćemo da ponesemo sa sobom u gradsku svakodnevicu… Za one koji vole prirodu i nisu razmaženi, dug odmor ne mora da bude skup, tj. nedostižan. A maslačak, kopriva i drugi božanstven 'korov' rastu bukvalno svuda.
Iz Vašeg bogatog iskustva nastala je knjiga Sunčeva trpeza. Da li ste sve recepte sami isprobali? Koji Vam je omiljen?
- Sunčeva trpeza je zapravo treće, prošireno i ulepšano izdanje knjige koja se zvala Kuvar samoniklog jestivog bilja. Bez obzira na 'kuvar' u naslovu, osnovna namera nije mi bila da dajem originalne recepte niti da 'lansiram' nov sistem ishrane, već pre svega da predstavim samoniklo bilje kao pristupačne, izvanredno zdrave i čak lekovite namirnice koje se mogu uklopiti u svaki stil ishrane. Isto tako, vodila sam računa da recepti mogu da se koriste (naravno, i sama sam ih koristila), te sam ih uglavnom prilagođavala sadržaju prosečne porodične kuhinje izbegavajući egzotične, retke i skupe sastojke. Ja lično volim da jedem što više sirovog bilja, naročito u toplom periodu godine. Kada ga kuvam, nastojim da to bude što kraće, da ga ne 'gušim' pohovanjem, teškim prelivima i umacima, da mu ne prigušujem ukus besmislenim obiljem začina.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem