UBOD INSEKATA: HITNO POTRAŽITE LEKARA AKO SE POJAVE CRVENE MRLJE I CRTE

03.08.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1264 | Autor: | 0

Ohladite mesto uboda oblogom, ledom ili hidrolatom lavande

Iako ujed većine insekata koji žive u našem podneblju neće ugroziti život, postoje situacije u kojima ubod komarca, ose, pčele, pauka ili stršljena može da bude izrazito neprijatan, pa čak i opasan po život. Najopasniji su ubodi više insekata odjedanput (na primer, roja pčela), ubodi u vrat, lice, u blizini očiju ili oni u ustima. Leti su česti ubodi osa dok čovek prinosi ustima voćku ili čašu soka. U tim situacijama otok može dovesti i do opstrukcije disanja, pa se svakako treba javiti lekaru. Čak i kad je reč o jednom, naizgled bezazlenom ubodu, treba biti oprezan, jer je moguće da ste ranije razvili alergiju na otrove, pa i taj jedan ubod može izazvati ozbiljnu reakciju. Ukratko, ako se nakon uboda pojavi velik otok, crvene mrlje po telu ili crvene crte od mesta uboda prema srcu, kao i otežano disanje ili oticanje u predelu lica ili vrata, to su reakcije zbog kojih odmah morate otići kod lekara.
Ako je otok na mestu uboda jak i okolna koža upaljena, ali nema gušenja i drugih simptoma, svejedno se posavetujte sa lekarom. U svim ostalim situacijama možete sebi pomoći.
Pre svega, kad osetite ubod, prvo i najvažnije pravilo jest da ne češete to mesto, jer ćete tako doprineti širenju otrova koji je insekt ispustio. Pogotovo se to odnosi na ubod pčele ili ose jer ostavljaju žaoku u koži. Žaoku nikako nemojte čupati pincetom ili noktima jer tako možete istisnuti ostatak otrova u ranu. Lagano je izvucite pritiskom u stranu tupom stranom noža. Mesto uboda pčele ili ose operite sapunom i vodom kako biste izbegli širenje infekcije zbog prljavštine koju insekti mogu da prenesu na žaoci. Zatim treba ohladiti mesto uboda da bi se ublažio otok, crvenilo i svrab. U tu svrhu možete koristiti i hidrolat lavande.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem