OD POKEMONA BOLE PRSTI

01.08.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 322 | Autor: | 0

Da li ste zaradili novu bolest tekstitis?

Bolovi u prstima i otoci upućuju na artritis, upalnu bolest zglobova koja najčešće pogađa starije osobe.
Ali slične simptome lekari pronalaze u poslednje vreme u rastućem broju slučajeva kod mlađih ljudi, a natečeni i bolni prsti upućuju na novu bolest modernog doba - tekstitis.
Termin je skovan nakon što je američki hirurg za šaku dr Mark Kiaglia uočio da njegovi pacijenti s problematičnim zglobovima postaju sve mlađi. Sada ima i pacijente mlađe od 40 godina, a pre samo nekoliko godina imali su barem 50.
- Igranje video igrica i preterana upotreba kompjutera, pametnih telefona i tableta istrošiće zglobove pre uobičajenog doba za takve probleme - rekao je dr Kiaglia.
S njim se slaže britanska fizioterapeutkinja Sami Margo:
- Viđamo sve više ljudi s takvim problemima, a to je samo vrh ledenog brega. Deca koja sada završavaju školu prva su generacija koja je odrasla s ekranima na dodir pa se bojim da tu leži “tempirana bomba”. Naši su palčevi “dizajnirani” za stvaranje i za držanje stvari, a ne za izvođenje stalnih, malih repetitivnih pokreta kakve činimo dok kucamo po gedžetima.
Britanski reumatolog dr Rod Hjudž kaže da igranje i kucanje može izazvati dve vrste problema u šakama:
- Prvi je problem preterane upotrebe tetive koja ide od palca do podlaktice. Njena premorenost je bolna, ali nije uzrok osteoartritisa. Drugi je problem preveliko opterećenje zgloba u bazi palca koje može izazvati osećaj škljocanja i pucketanja zbog preopterećenja ligamenta. To vas može učiniti kandidatom za osteoartritis u godinama koje slede.
Zabeleženi su i trnjenje u prstima i šakama, a tu je i problem bolova malog prsta, češće leve ruke - dok osobe satima koriste tablet ili pametni telefon, težina uređaja je uglavnom na malom prstu.
Još je nekoliko boljki povezano s novim tehnologijama. To su “piščev vrat” - bol u vratu izazvana dugotrajnim gledanjem prema dole u ekran ili “selfi lakat” - bolno stanje slično poznatijem teniskom laktu, izazvano neprekidnim istezanjem ruke radi fotografisanja.
Kako sebi ovi moderni pacijenti mogu da pomognu? Vežbanjem i izbegavanjem opterećivanja zglobova, kažu stručnjaci, a lekovi poput ibuprofena mogu pomoći kod snažnog akutnog bola. Najbolja je, naravno, prevencija. Dr Margo preporučuje česte pauze u kucanju i redovno istezanje zglobova prstiju. Osim toga, izaberite gedžet s većim tasterima, pišite kraće poruke, a možete koristiti i softver za diktiranje - vi govorite, a on zapisuje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net