PATITE OD MORSKE BOLESTI?

29.07.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 697 | Autor: | 0

Ovi saveti će vam pomoći da putovanje prođe lakše


Još uvek nije jasno zašto nekim ljudima postane loše u vožnji bilo kolima, autobusom ili brodom. Stručnjaci veruju da je problem u "lošoj komunikaciji" senzornih centara, oka i unutrašnjeg uha. Simptomi morske bolesti uključuju: vrtoglavicu glavobolju, mučninu, znojenje, preteranu proizvodnju pljuvačke, povraćanje, podrigivanje... Tablete vam svakako mogu pomoći, ali ako želite da se oslobodite ove dosadne nuspojave bez lekova, preduzmite sledeće korake.


1. Preuzmite kontrolu nad situacijom

Pokušajte da vi vozite. Kod vozača mozak drugačije funkcioniše i ima bolji pregled nad situacijom. On koristi svoje motorne veštine da kontroliše vozilo i predvidi pokrete. Ako se morate voziti kao putnik, pokušajte da sedite napred bilo u autu ili u autobusu. Tako ćete imati bolju kontrolu nad kretanjem. Ako ste prinuđeni da sedite na zadnjim sedištima pokušajte da se opustite razgovorom i osigurate dotok svežeg vazduha.
2. Pazite na hranu i piće
Pazite šta jedete dok putujete. Izbegavajte alkohol, cigarete, hranu ili pića koja vam inače ne odgovaraju, jake mirise, tešku i začinjenu i masnu hranu. Sve to može vam još više pojačati osećaj morske bolesti.
3. Nađite pravo mesto
Na brodu se kretanje najmanje oseti na donjoj palubi blizu sredine broda. Puno jače ljuljanje osećate na višim nivoima i u spoljnim kabinama. U avionu se pokreti najmanje osete na sedištima iznad krila, u sredini. Izolujte se od drugih jer ako čujete još nekog da priča o mučnini može vam biti još gore.
4. Fokusirajte se na jednu tačku
Idealno bi bilo kada biste mogli leći kako bi se senzorni sistem mogao da se odmori i stabilizuje. U većini prevoznih sredstava to nije moguće. Učinite šta možete - sedite u vozu okrenuti u smeru vožnje i zagledajte se u jednu tačku na horizontu. To isto možete učiniti i u kolima ili autobusu.
5. Umirite sami sebe
Tzv. verbalni placebo pokazao se uspešnim na mornarima koji su sami sebe uveravali da neće patiti od morske bolesti. I uspeli su. Recite sami sebi "neće mi biti loše", "biće sve u redu", "ja ću biti dobro i uživaću u putu" ili bilo koju drugu afirmaciju koja će vam pomoći. Tehnike disanja takođe su od velike pomoći - pokušajte duboko da udahnete i brojite do sedam u jednom udahu i u jednom izdahu ponovo izbrojite do sedam. Ponavljajte udah-izdah do sedam i polako ćete se smiriti.
6. Prevarite sami sebe
Pokušajte da telo navikavate na ono što želite. Npr. ako vam postane muka nakon što pet minuta čitate u vožnji, prestanite i odložite knjigu. Nakon nekog vremena ponovo uzmite knjigu i čitajte samo pet minuta. Ponovno prekinite. Nakon nekoliko takvih pokušaja povećajte minutažu i pokušajte da čitate 8 minuta, pa 10 minuta.
7. Đumbir
Cenjen je između ostalog i zbog sprečavanja mučnine. Skuvajte čaj od đumbira ili ga jednostavno malo izrendajte u vodu ili čaj.
8. Što više znate, to vam je lakše
Jeste li znali da morska bolest prođe sama od sebe nakon otprilike tri dana? Telo se samo prilagodi novim situacijama sa svojim senzornim čulima. Zato kad krenete na put ponovo na vreme počnite da razgovarate sa sobom i ubedite se da će sve biti u redu i da se nećete osećati stalno loše, jer će se telo samo navići.
9. Lekovi
Ako patite od jake morske bolesti i ništa od navedenog vam ne pomaže, specifični lekovi hoće. Imajte na umu da ih treba uzeti pola sata do sat ranije i da vas mogu uspavati.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem