DIJAREJA JE NAJVEĆI UBICA

29.07.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1078 | Autor: | 0

Saznajte kojih šest bolesti uzima najviše ljudskih života svake godine


Bolesti s ove liste, osim dijareje, indirektna su posledica užurbanog i modernog načina života u gradovima koji su ispunjeni lošim navikama i još gorom ishranom. Promenite loše navike i smanjite rizik za svoje zdravlje.

Dijareja
Dijareja je česta i uglavnom bezopasna smetnja s kojom se mnogi suočavaju nekoliko puta godišnje. Uglavnom ne traje duže od tri dana, ali čoveka može mučiti do tri nedelje. Zbog dijareje organizam gubi vodu i so, tako da dugotrajan proliv može da izazove smrt zbog dehidratacije. Od dijareje svakog dana umre više od 2000 dece. To je drugi po redu uzročnik smrti dece mlađe od pet godina.

Sida
Sindrom stečene imunodeficijencije je bolest koju izaziva virus HIV-a. Oboleli pate od teškog oštećenja imuniteta i organizam više ne može da se odbrani ni od obične prehlade. Od izbijanja pandemije 80-godina do danas od side je umrlo 39 miliona ljudi.

Rak dušnika, bronhija i pluća
Sve su to karcinomi disajnih organa koje izaziva pušenje, pasivno pušenje i toksini u okolini. Većina ovih tumora nije izlečiva i mnogi pacijenti umru u roku od pet godina od dijagnoze. Ova vrsta karcinoma najčešći je uzročnik smrti muškaraca i drugi kod žena (na prvom mestu je rak dojke).

Hronična opstruktivna bolest pluća
Tipovi ove bolesti su hroničan bronhitis i emfizem. Oba tipa uništavaju pluća i šteta je nepopravljiva, a bolest neizlečiva. Uzrok bolesti u većini slučajeva je pušenje i u 90 posto slučajeva pojavljuje se u razvijenim zemljama. U 2012. od nje je umrlo više od tri miliona ljudi, što čini šest posto svih smrti te godine.

Moždani udar
Moždani udar je ubrzani gubitak moždane funkcije zbog poremećaja dotoku krvi u mozak. Može nastati zbog nedostatka protoka krvi izazvane blokadom ili zbog krvarenja. Može dovesti do trajnih neuroloških oštećenja, komplikacije i smrti

Koronarna bolest
Koronarna ili ishemijska bolest srca je začepljenje arterija naslagama ili suženjima koje smanjuju prokrvljenost pojedinih delova srčanog mišića u području tako promenjenih arterija. Od nje je u 2013. umrlo 8,14 miliona ljudi. Uglavnom je vezana za razvijene zemlje. Faktori rizika za oboljevanje su nezdrave životne navike koje uključuju nezdravu hranu, cigarete, nedostatak vežbanja, stres, depresiju, gojaznost, visok holesterol, dijabetes i preterivanje s alkoholom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem